RIVM-update: Inmiddels 26 Flevolanders aan gevolgen virus overleden

Geschreven door Redactie
RIVM-update: Inmiddels 26 Flevolanders aan gevolgen virus overleden

In de provincie Flevoland is nu bij 456 inwoners besmetting met het coronavirus vastgesteld via een test. Dat zijn er 21 meer dan woensdag. In heel Nederland zijn nu 29.214 positieve tests geregistreerd, blijkt uit de dagelijkse update van het RIVM.

Het aantal Nederlanders dat is overleden aan de gevolgen van het virus is opgelopen tot 3.315.


UPDATE: Vanaf donderdag maakt het RIVM ook het aantal officieel vastgestelde sterfgevallen door COVID-19 per gemeente bekend. Dat zijn de sterfgevallen waarbij besmetting met het coronavirus met een test is vastgesteld. In Flevoland zijn nu officieel 26 inwoners aan de gevolgen van COVID-19 overleden. In Lelystad zijn dat 7 inwoners, in Almere 5, op Urk en in Dronten 4 en in Noordoostpolder en Zeewolde 3.


Daarnaast is er ook in Flevoland een nog onbekend aantal personen overleden waarbij het coronavirus zeer waarschijnlijk de oorzaak van het overlijden is. Maar omdat hierbij coronabesmetting niet officieel is vastgesteld zijn deze sterfgevallen niet opgenomen in de dagelijkse RIVM-update.


De gemeente Urk bijvoorbeeld hield vorige week al rekening met twee extra gevallen waarbij overlijden door de gevolgen van COVID-19 zeer waarschijnlijk was. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek ziet in de cijfers dat het officiële aantal sterfgevallen door COVID-19 een onderrapportage is ten opzichte van het werkelijke aantal sterfgevallen.


Bijna honderd Almeerders voor coronabesmetting naar het ziekenhuis

Volgens de nieuwe gegevens is voor 99 Almeerders ziekenhuisopname noodzakelijk geweest. Lelystad volgt met 49, daarna Dronten met 23, Urk met 19, Noordoostpolder met 10 en Zeewolde met 8. In totaal zijn tot nu toe 208 Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege corona. Dat zijn er zeven meer dan een dag geleden.


Kanttekeningen van het RIVM bij de cijfers

Het werkelijke aantal besmettingen ligt volgens het RIVM hoger omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt. Het gaat alleen nog om patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden, en om zorgverleners. Zij kunnen in een teststraat van de GGD in Lelystad terecht voor een test.


Volgens GGD Flevoland is er in alle gevallen sprake van 'het topje van de ijsberg', omdat de GGD ervan uitgaat dat lang niet alle mensen met corona-achtige klachten in beeld zijn bij de gezondheidsorganisatie.


Het RIVM plaatst verder een disclaimer bij zowel het totale aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen 24 uur, als ook het aantal nieuwe overledenen in Nederland. Het gaat om overledenen die de afgelopen dag door de GGD in Nederland zijn doorgegeven aan het RIVM, maar zij kunnen ook al enkele dagen eerder zijn overleden. Er kan dus een vertraging zitten in die aantallen. Hetzelfde geldt voor het doorgeven van nieuwe geregistreerde besmettingen. Deze kunnen enkele dagen oud zijn, maar door vertraging nu pas bij het totale aantal besmettingen opgeteld worden.


Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

Onze Ambassadeurs