Meeste jeugdhulp op Urk

Geschreven door Redactie
Meeste jeugdhulp op Urk

Van alle jongeren tot 17 jaar in Flevoland werd vorig jaar de meeste jeugdhulp verleend op Urk. Almere daarentegen deed het minst een beroep op de jeugdhulp. Dat laat het Centraal Bureau voor de Statistiek weten.

Met 1,38% heeft Urk in verhouding het hoogste percentage. Bij jeugdhulp gaat het om jongeren met bijvoorbeeld psychische problemen, een verstandelijke beperking of opvoedproblemen. Ook werd er hulp verleend bij de opvoeding van kinderen in geval van ernstige gezinsproblemen.


Landelijke cijfers

Volgens het data-instituut werden in 2019 landelijk meer jeugdbeschermingsmaatregelen genomen. De regio Flevoland zit met 1,01% in de middenmoot. De minste jeugdbeschermingsmaatregelen waren in de regio Haarlemmermeer, met 0,51% van de jeugd. De regio Zuid-Limburg was met 1,39% het hoogst.


Het behandeltraject van deze jongeren duurt bovendien steeds langer. Jongeren die vorig jaar stopten met jeugdhulp, waren gemiddeld 361 dagen behandeld, 62 dagen meer dan in 2015.


Sociale en economische omstandigheden

Jongeren krijgen relatief veel jeugdhulp in gemeenten in het noordoosten van het land en het midden van Limburg. Hier ontving vorig jaar meer dan 15 procent van de jongeren onder de 18 jeugdhulp. De onderzoekers weten niet waarom zoveel jongeren hier jeugdhulp krijgen. "Sociale en economische omstandigheden kunnen hieraan ten grondslag liggen, maar ook beleidskeuzen die gemeenten gemaakt hebben bij de inrichting van de jeugdzorg", aldus het CBS.


Cijfers CBS Flevoland: Jeugdbescherming bij 0 t/m 17-jarigen

Urk 1,38%

Dronten 1,28%

NOP 1,20%

Lelystad 1,16%

Zeewolde 0,96%

Almere 0,83%

Onze Ambassadeurs