Vakbond CNV kritisch op besluit om Keolis busvervoer af te pakken

Geschreven door Redactie
Vakbond CNV kritisch op besluit om Keolis busvervoer af te pakken

Vakbond CNV Vakmensen heeft kritiek op het besluit van de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland om OV-bedrijf Keolis het busvervoer af te pakken. "We begrijpen dat de provincies zich bedrogen voelen, maar het intrekken van de concessie heeft verstrekkende en onvoorziene gevolgen voor reizigers en werknemers", zo zegt onderhandelaar Peter de Ridder.

CNV Vakmensen vraagt zich af of er geen alternatieven waren om het probleem op te lossen. "De provincies hadden bij voorbeeld ook een andere sanctie kunnen opleggen, als straf en signaal." Keolis won vorig jaar de aanbesteding voor het busvervoer in een groot deel van Flevoland, Gelderland en Overijssel. Inmiddels is duidelijk geworden dat het bedrijf dat niet volgens de regels heeft gedaan.

CNV Vakmensen zegt te begrijpen dat de provincies een daad moesten stellen, maar trekt het voornemen om de concessie af te pakken in twijfel. "Bedenk ook dat de verkeerde handelswijze van Keolis, hoe laakbaar ook, geen invloed heeft gehad op het winnen van de aanbesteding. Dat zegt de gedeputeerde zelf. Door er nu een keiharde principekwestie van te maken, zitten we met een kolossaal probleem en weten we niet waar dit gaat eindigen."

Als het besluit van de provincies overeind blijft en Keolis het busvervoer inderdaad niet mag uitvoeren, moet er gezocht worden naar alternatieven. De problemen zijn het grootst voor de regio Midden Overijssel en de Veluwe. Daar lopen de bestaande afspraken met busvervoerders op 13 december af. 

Onze Ambassadeurs