'Gelderse edelherten nieuwe attractie in Flevoland'

Geschreven door Redactie
'Gelderse edelherten nieuwe attractie in Flevoland'

De Spijk-Bremerberg bij Biddinghuizen kan dankzij Gelderse edelherten best eens een grote toeristische attractie worden. Dat zegt Jan Griekspoor van Staatsbosbeheer. In het natuurgebied zijn zeven edelherten gesignaleerd, die hoogstwaarschijnlijk vanuit de Veluwe, via de randmeren naar onze provincie zijn gezwommen. Ook in het Harderbroek bij Zeewolde zijn de dieren gezien. 


Edelherten kwamen in Nederland tot voor kort alleen voor in de Oostvaardersplassen en op de Veluwe. Volgens Griekspoor lopen de dieren in ieder geval sinds april rond bij Biddinghuizen. Ze zijn toen vastgelegd op camera. Hij heeft ze nog niet in levenden lijve gezien, maar hun sporen zijn in het gebied terug te vinden. Griekspoor verwacht dat er nog meer edelherten deze kant op zullen zwemmen. "En als deze plek goed bevalt, en daar lijkt het op, dan worden er ook jongen geboren." 


Niet iedereen is blij met de komst van de grote dieren. Akkerbouwer Peter van Damme maakt zich zorgen over zijn gewassen. "Als ze allemaal vrij mogen rondlopen en ze gaan een beetje over de kavels heen, dan is de schade aanzienlijk." Hij zegt dat hij niet zit te wachten op de rompslomp van een schadevergoeding voor vertrapte en kaalgevreten gewassen. Volgens hem is in het verleden gebleken dat schadevergoedingen te krap zijn voor de boeren. Liever ziet hij een hek om de edelherten in de natuurgebieden. 


Landbouworganisatie LTO Noord heeft eerder bij de provincie gepleit voor beleid voor de nieuwe loslopende edelherten. Op dit moment bestaat dat beleid alleen nog voor in het wild levende dieren in de Oostvaardersplassen. De provincie wacht eerst nog juridisch advies af, maar volgens Jan Griekspoor van Staatsbosbeheer moet dat beleid er wel snel komen, anders voorziet hij grote problemen. 

Onze Ambassadeurs