Noord-Holland wil samen oplossing zoeken voor nasleep zonnepaneelbranden

Geschreven door Redactie
Noord-Holland wil samen oplossing zoeken voor nasleep zonnepaneelbranden

Grote branden waarbij deeltjes van zonnepanelen vrijkomen: ook in Noord-Holland zorgen die voor hoofdbrekens bij veiligheidsregio's en milieudiensten. Omgevingsdienst Noord-Holland Noord zoekt een oplossing en wil samenwerken met Veiligheidsregio Flevoland. 


De Omgevingsdienst wil snel overleg. Toezichthouder Louis Winder: "We zien steeds meer schuren en loodsen met zonnepanelen. Ik denk dat we daar landelijk onderzoek moeten doen of dat wenselijk is en dat we tot protocollen moeten komen hoe daarmee om te gaan bij brand." 


Afgelopen week brandden in het Noord-Hollandse Moerbeek twee loodsen af met daarop zonnepanelen. Daarna lag de wijde omgeving bezaaid met kleine stukjes glas die door de brand verspreid waren. Die situatie is een-op-een te vergelijken met de brand in Rutten van een week geleden. Ook daar gingen boerenschuren inclusief zonnepanelen in vlammen op. 


Sinds de grote brand aan de Wrakkenweg was er bij boeren in de omgeving veel onrust over de neergedaalde asdeeltjes. Omdat het onduidelijk was of de zwartgeblakerde stukjes zonnepaneel schadelijk waren, mochten ze niet oogsten en moesten de dieren binnen blijven. Deze week mochten gewassen die onder de grond groeien weer geoogst worden. 


Omgevingsdienst Noord-Holland Noord ziet bij dergelijke branden vooral risico's voor grazend vee: "Het is heel licht spul en het brokkelt vrijwel meteen af als je het in je handen neemt. Het is schadelijk voor koeien en andere grazers. Als ze dit eten kunnen ze maagbloedingen krijgen."

Onze Ambassadeurs