'Verbod vuurwerkverkoop gaat zorg niet ontlasten'

Geschreven door Redactie
'Verbod vuurwerkverkoop gaat zorg niet ontlasten'

De druk op de ziekenhuiszorg wordt niet minder door de verkoop van vuurwerk te verbieden. Dat zegt Marcel Schutteman van Broekhoff Vuurwerk in Dronten. Hij reageert op het pleidooi van het Veiligheidsberaad om voorafgaand aan de komende jaarwisseling geen vuurwerkverkoop toe te staan.


De 25 burgemeesters die de Veiligheidsregio's voorzitten, vinden dat zorgverleners het door corona al druk genoeg hebben en willen voorkomen dat er tijdens de jaarwisseling ook nog eens honderden vuurwerkslachtoffers geholpen moeten worden. 


Volgens Schutteman is het een misvatting dat consumentenvuurwerk slachtoffers maakt: "als je de cijfers van de afgelopen jaarwisseling goed bestudeert, moet je concluderen dat het overgrote deel van de incidenten is ontstaan bij het afsteken van illegaal vuurwerk of zwaarder knalvuurwerk, wat per 1 december sowieso al verboden is". Vuurwerkhandelaren mogen alleen nog sier- en schertsvuurwerk verkopen. 


Als je vuurwerkincidenten echt wil aanpakken, moet de handel in en het afsteken van illegaal vuurwerk intensiever aanpakken, zegt Schutteman. 


De Tweede Kamer praat dinsdagmiddag over vuurwerk. Verantwoordelijk staatsecretaris Stientje van Veldhoven heeft al laten weten dat ze over twee weken duidelijkheid wil geven over een mogelijk totaalverbod voor de komende jaarwisseling.

Onze Ambassadeurs