Vanaf vandaag zijn mondkapjes verplicht in openbare binnenruimte

Geschreven door Redactie
Vanaf vandaag zijn mondkapjes verplicht in openbare binnenruimte

Het dragen van een mondkapje mondkapje in publieke binnenruimte is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar.

Wie de regel niet naleeft, kan een boete van 95 euro krijgen. Ook in het stadhuis van de gemeente Almere geldt dat bezoekers verplicht zijn een mondkapje te dragen vanaf vandaag.


De mondkapjesplicht geldt in het hele land in álle publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens. Publieke binnenruimten zijn bijvoorbeeld winkels, musea, benzinestations en parkeergarages. Maar ook restaurants, cafés en het theaters. 

In het onderwijs (de basisschool uitgezonderd) moet iedereen die door het gebouw loopt een mondkapje dragen. Het mondkapje kan af tijdens de les als iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft. Een docent hoeft dus geen mondkapje te dragen als hij of zij voor de groep staat, maar wel bij een rondje door het klaslokaal. Voor contactberoepen geldt dat zowel de klant als de professional (bijvoorbeeld de kapper of de rij-instructeur) een mondkapje moet dragen. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht. Voortaan moet ook een mondkapje gedragen worden in de stations en bij bus- en tramhaltes.


Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken. Medische mondkapjes zijn bedoeld voor de zorg. Gebruik bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana. De mondkapjesplicht geldt niet voor mensen die door een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. De politie en handhavers kunnen mensen vragen aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt. Een mondkapje is niet verplicht in gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst (zoals kerken, moskeeën, tempels en synagogen). Mondkapjes zijn ook niet verplicht tijdens het sporten, acteren, muzikale repetities of optredens en het geven van interviews op radio en tv. 


Lees op de website van Rijksoverheid meer over mondkapjes en de mondkapjesplicht per 1 december 2020.

Onze Ambassadeurs