OM wil 30 maanden cel voor Albanees die van bungalow 'drugsvoorraadkast' maakte

Geschreven door Redactie
OM wil 30 maanden cel voor Albanees die van bungalow 'drugsvoorraadkast' maakte

Een vakantiebungalow in Zeewolde is tot de zomer van 2019 als 'voorraadkast' van een drugsbende gebruikt.

De 32-jarige Albanese huurder van het pand hoorde vrijdag 30 maanden cel tegen zich eisen.


De politie viel in augustus 2019 de betreffende bungalow aan de Bosruiterweg binnen. Er lag 667 gram coke naast diverse spullen om de drugs mee te verpakken. Zo lagen er rollen tape, weegapparatuur en versnijdingsmiddelen voor cocaïne. Op de bovenverdieping werden twee lege hennepkwekerijen gevonden.


Het Openbaar Ministerie gaat uit van één eerdere hennepoogst, goed voor 300 planten. De mannen die wel eens bij de bungalow gezien zijn, hebben antecedenten op gebied van drugshandel en wapenbezit, zei de officier van justitie op de zitting in Lelystad. Omwonenden vreesden al dat de Albanese maffia hier actief was.


Na de ontdekking van de voorraad ging de bende op zoek naar een nieuwe woning voor de voorraad, zei de officier. Die nieuwe plek werd een kapitale villa net buiten het Utrechtse Nigtevecht. De huurder hiervan was dezelfde 32-jarige Albanees die de bungalow in Zeewolde huurde.


Reisjes naar Ibiza en dure auto's

Met de huur van deze villa ter waarde van een miljoen euro, zijn vele reizen naar Ibiza en het rondrijden in dure auto's hing hij 'de grote jongen uit', zei de officier. Bij een doorzoeking van de woning in Nigtevecht werden in een nachtkastje kogels gevonden. In de tuin lag een revolver verstopt. Ook had hij een cryptotelefoon bij zich waarmee gecodeerd gecommuniceerd werd.


De advocaat van de man vond het allemaal vergezocht. De officier heeft volgens hem alle onopgeloste zaken die hij in zijn kantoor had liggen op het conto van de Albanees geschreven. De Albanees zou 185 keer in de woning zijn geweest alleen omdat een telefoon die hij gebruikte een mast in de buurt aanstraalde. Het OM haalt het bewijs volgens de raadsman alleen uit één getuigenis. Als hij al een straf verdient, dan moet die niet hoger zijn dan het aantal weken dat hij al vastzit, aldus de advocaat.


De uitspraak volgt op 31 december.

Onze Ambassadeurs