Natuurfederatie houdt challenge om te 'ontspullen'

Geschreven door Redactie
Natuurfederatie houdt challenge om te 'ontspullen'

Natuur en Milieufederatie Flevoland (NMF) houdt in deze laatste week van het jaar een challenge om te 'ontspullen'. Het is een actie om de ecologische voetafdruk van Flevolanders te verkleinen. NMF houdt zulke challenges al het hele jaar.

Volgens NMF-directeur Vera Dam is de periode tussen kerst en oud en nieuw geschikt om spullen weg te doen. "Het is de tijd voor iedereen om na te denken over goede voornemens." Dam ervaart dat er veel spullen in huis staan die niet gebruikt worden, maar wel kunnen worden hergebruikt. Die kunnen op termijn naar de kringloopwinkel en afvalstraat. "Je kunt alvast een doosje klaarmaken en je kunt het goed scheiden, zoals textiel dat je een tweede leven kunt geven."

NMF onderzoekt met de challenges wat de Flevolanders bijdragen aan hergebruik. Dat wordt onderzocht op basis van het aantal dozen dat wordt weggedaan. NMF kijkt wat er wordt weggedaan. Daarna onderzoekt de organisatie wat als afval wordt weggegooid, wat er naar de kringloopwinkel gaat en wat er gedoneerd wordt aan een ander. "Op basis daarvan kunnen we dan een berekening maken in hoeverre je dan helpt om de circulaire economie verder te krijgen."

De 'ontspulchallenge' is een persoonlijke uitdaging. Je kunt in de laatste week van het jaar aan de actie meedoen, maar dat kan ook nog in de loop van 2021. "Deze challenge mag je het hele jaar doen, net als afvallen en minder roken. Het is een 'goedevoornemenchallenge'." Wie ook wil ontspullen, kan meedoen via deze link.

Onze Ambassadeurs