Stevig debat over vaccinatiebeleid

Geschreven door Redactie
Stevig debat over vaccinatiebeleid

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer zitten met minister De Jonge van VWS. Hij vindt dat De Jonge een puinhoop heeft gemaakt van het vaccinatiebeleid. Hij noemt het schandalig dat Nederland nog steeds niet is begonnen. "U bent niet de juiste man op de juiste plek. Wij zeggen het vertrouwen in u op."

De Tweede Kamer is teruggekomen van reces om over het vaccinatiebeleid te praten. De oppositie is uitermate kritisch. Niet alleen over De Jonge, maar over het hele kabinet. GroenLinks-leider Klaver zei dat er kostbare weken verloren zijn gegaan en dat dit onacceptabel is. Hij pleit voor een aparte minister voor het testbeleid.


PvdA-leider Asscher, die samen met Wilders het debat heeft aangevraagd, vindt ook dat het kabinet er een bende van heeft gemaakt. "Wat een falen van dit kabinet", zei hij over het feit dat er hier pas vanaf woensdag 6 januari gevaccineerd wordt. Ook SP-leider Marijnissen vindt het verschrikkelijk dat Nederlands als laatste aan de beurt is. 'Heel Europa prikt, maar Nederland wikt. Dat doet heel veel pijn, en dat rekenen we het kabinet aan."  


Fractieleider Dijkhoff van coalitiepartij VVD was heel kritisch over de gang van zaken tot nu toe. Hij vond het heel vervelend om te zien dat andere landen al vaccineren en wij niet. Maar uiteindelijk wordt er nu toch begonnen in de week die De Jonge steeds genoemd heeft en dat is een goede teken, vindt hij.  


D66'er Jetten wees erop dat De Jonge inmiddels heeft toegegeven dat hij op het verkeerde paard heeft gewed. Hij dacht dat het vaccin AstraZeneca als eerste op de markt zou komen. Maar het werd dat van Pfizer/BionTech. "Dat was een soort van 'sorry' van de minister", zei Jetten. "Maar daar gaat het mij niet om." Hij wil vandaag het vertrouwen krijgen dat het nu wel goed komt.

Onze Ambassadeurs