Provincie breidt coronasteun voor cultuursector uit

Geschreven door Redactie
Provincie breidt coronasteun voor cultuursector uit

De Provincie Flevoland gaat ook poppodia ondersteunen die het moeilijk hebben door de coronacrisis. In juni vorig jaar werd er al een subsidieregeling opgezet voor (film)theaters en musea. Die regeling wordt nu verlengd en uitgebreid. Daarnaast introduceert de provincie de zogenoemde Flevolandse Balkonscèneregeling, om kleinschalige live-uitvoeringen met publiek mogelijk te maken.

Culturele instellingen en amateurkunstverenigingen hebben het door de coronacrisis zwaar: ze lopen al lange tijd toegangsgelden en ledeninkomsten mis. Ondertussen lopen de vaste lasten door. De provincie nam daarom in 2020 maatregelen om deze instellingen te ondersteunen. Om de culturele infrastructuur zo veel mogelijk in stand te houden, is het belangrijk om deze incidentele subsidies een vervolg te geven, vindt Gedeputeerde Staten (GS).

Maar ook de poppodia in de provincie hebben het zwaar, meldt GS. Daarom is de regeling nu ook voor hen uitgebreid. "Als onderdeel van de culturele infrastructuur zijn ze belangrijk voor veel, met name jongeren in Flevoland. Een poppodium dat een extra bijdrage krijgt van de gemeente, kan op grond van de cofinancieringsregeling eenzelfde bedrag aanvragen bij de provincie." De regeling is geldig tot en met 31 december dit jaar. Voor culturele instellingen geldt voor de subsidie een minimum aanvraag van 1.000 euro en een maximum van 25.000 euro. In totaal heeft de provincie daar 150.000 euro voor. Poppodia kunnen vanaf nu ook aanspraak maken op die subsidie. Voor amateurkunstverenigingen moet de aangevraagde subsidie minimaal 500 euro en maximaal 2.500 euro zijn. In totaal is daar 30.000 euro voor vrijgemaakt.

De provincie introduceert daarnaast de Flevolandse Balkonscèneregeling. Deze zorgt ervoor dat er kleinschalige producties opgevoerd kunnen worden voor publiek. De kanttekening daarbij is wel dat de opvoering binnen de geldende coronamaatregelen moet passen. Aanvragen voor dit subsidiepotje kunnen van 1 april tot 1 oktober ingediend worden, en elke maker mag er één keer een aanvraag voor indienen. De subsidie moet minimaal 2.500 euro zijn, en maximaal 15.000 euro. Er zit in totaal 200.000 euro in het potje.

Onze Ambassadeurs