Is 1 september 2021 alle corona-ellende voorbij?

Geschreven door Redactie
Is 1 september 2021 alle corona-ellende voorbij?

De datum van 1 september 2021 als einddatum voor de coronacrisis noemt minister van VWS De Jonge "een heel reëel perspectief". Geen mondkapje meer, geen anderhalve meter afstand houden. Maar epidemiologen durven zo ver nog niet te gaan.

"Ik snap eerlijk gezegd niet waarom hij zich op deze datum laat vastleggen", zegt hoogleraar klinische epidemiologie Olaf Dekkers. "Het zou waar kunnen zijn, maar ik zou zelf meer voorzichtigheid willen inbouwen." Anderen vallen hem bij.

Opvallend genoeg wilde OMT-voorzitter Jaap van Dissel een dag voor het interview met De Jonge nog niet speculeren over een eind aan de maatregelen. Het RIVM is voorzichtig optimistisch, maar "je wil een stuk verder zijn met vaccineren voordat je het sein 'brand meester' geeft", zei hij tegen NRC. "Voor het opheffen van de basisregels kan ik nu geen datum noemen, dat zou echt uit de lucht gegrepen zijn." Het RIVM wil vandaag niet reageren op de uitspraken van de minister.

De Jonge zelf erkende dat er nog een paar belangrijke voorwaarden zijn voordat verlichtingen mogelijk zijn. De vaccinatiegraad moet hoog zijn en nieuwe varianten kunnen roet in het eten gooien. Maar als iedere volwassene die het wil eind augustus volledig gevaccineerd is, dan denkt de minister "dat we dan echt van de meeste maatregelen af zijn".

De epidemiologen onderstrepen daarnaast dat de terugkeer naar het oude normaal niet in één klap zal gaan. Men denkt dat het nodig zal blijven veel te testen. "Op het moment dat er in een bepaald gebied dingen gebeuren die je liever niet ziet, wil je het snel kunnen oppikken. De enige manier waarop dat kan, is toch veel te blijven testen."



Onze Ambassadeurs