Langere wachttijd dreigt voor slachtoffer seksueel geweld

Geschreven door Redactie

Het nieuwe wetsvoorstel Seksuele misdrijven leidt waarschijnlijk tot een langere wachttijd voor slachtoffers van seksueel geweld. Het duurt nu al lang voordat aangiftes van verkrachting in behandeling worden genomen door capaciteitsproblemen bij de politie, maar het gevaar bestaat dat die wachttijd alleen maar zal toenemen. De capaciteit bij de politie moet dus worden uitgebreid als de nieuwe wet er komt.

Dat stellen diverse experts en onderzoekers op dit gebied.

Als iemand slachtoffer wordt van verkrachting kan die aanspraak maken op artikel 242 van het Wetboek van Strafrecht. In de huidige wet is iemand strafbaar als er dwang gebruikt wordt bij het seksueel binnendringen van het lichaam. Volgens het Ministerie van Justitie en Veiligheid is een aantal wetsartikelen toe aan modernisering. Straffen moeten worden verhoogd en meer vormen van seksueel overschrijdend gedrag moeten strafbaar gesteld worden, zo kondigde het ministerie aan in een persbericht in mei vorig jaar.

Het nieuwe wetsvoorstel leidt ertoe dat er van meer vormen van seksuele misdrijven aangifte gedaan kan worden.


Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?