Gedeeltelijke zonsverduistering goed te zien boven provincie

Geschreven door Redactie

Een natuurfenomeen dat je niet iedere dag ziet: een gedeeltelijke zonsverduistering.

Het lijkt dan alsof er een hap uit de bovenkant van de zon is. De verduistering is ook te zien in Flevoland. Rond 12.22 uur is het hoogtepunt van de verduistering. Dan is ongeveer zeventien procent van het oppervlak van de zon bedekt.

De gedeeltelijke zonsverduistering begon rond 11.18 uur. Om 13.31 uur wordt het laatste stukje van de zon weer zichtbaar en is de verduistering voorbij. Het is de eerste eclips boven Nederland sinds zes jaar. De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie waarschuwt wel voor het gevaar van het recht in de zon kijken. Daarvoor is een speciale bril nodig. Gedeeltelijke zonsverduisteringen komen in Nederland vaker voor, volledige verduisteringen zijn zeldzaam. De laatste totale eclips die vanuit Nederland te zien was, gebeurde in mei 1715, de eerstvolgende is in oktober 2135.Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?