Meedenken over de besteding van de gebiedsgebonden bijdrage

Geschreven door Redactie
Meedenken over de besteding van de gebiedsgebonden bijdrage

De eigenaren van de windmolens van Windpark Zeewolde dragen vanaf 2023 een deel van de opbrengst van de windmolens af.

Dat heet een gebiedsgebonden bijdrage. Het bedrag (339.000 euro) moet besteed worden aan de verbetering van de omgeving op het gebied van duurzaamheid, leefbaarheid of het landschap van Zeewolde.

De gemeente wil graag weten waar inwoners van Zeewolde het bedrag uit willen geven. Heb je daar ideeën over? Vul dan de vragenlijst in. Je kunt de vragenlijst t/m zondag 18 juli invullen. Leden van het burgerpanel ontvangen via e-mail een uitnodiging om de vragenlijst in te vullen.

Mede op basis van jouw inbreng, en in overleg met de initiatiefnemers van het windpark, maakt de gemeente een plan voor de besteding van het geld. In de zomer van 2022 moet het beleidsplan over de gebiedsgebonden bijdrage klaar zijn. De eerste projectenaanvragen kunnen dan in 2023 ingediend worden.

In Zeewolde wordt gebouwd aan het grootste windturbineproject van Nederland op land. Het is ook het grootste boer/burger windcollectief van Europa. De initiatiefnemers zijn lokale agrariërs. Ze halen hun huidige 220 turbines weg. In plaats daarvan komen er  91 nieuwe turbines. Burgers kunnen ook deelnemen in het nieuwe windturbineproject (burgerparticipatie). Het nieuwe windpark levert 2,5 a 3 keer meer stroom op dan de bestaande turbines. Goed voor de elektriciteit van 280.000 huishoudens per jaar.

Onze Ambassadeurs