Expositie over droombeelden van leerlingen en vluchtelingen

In het Huis van de Stad is een expositie van vliegers te zien die zijn beschilderd met droombeelden van jongeren en vluchtelingen.

De vliegers zijn begin 2020 gemaakt door van het Christelijk College Groevenbeek en bewoners van het Harderwijkse asiekzoekerscentrum. Door coronaregels is het tentoonstellen van de vliegers uitgesteld. Nu zijn ze tot 2 december te zien in het Huis van de Stad in Harderwijk.

“Doe je ogen dicht en stel je een fijne plek of een moment met jouw familie, vrienden voor… Waar was je? Hoe zag deze plek eruit? Wat deed je toen? Welke kleuren zag je om je heen?” Met die opdracht gingen Nederlandse leerlingen en de vluchtelingen samen aan de slag. Binnen het project “Over de Grens” ontdekten zij wat hen verbindt en er werd nagedacht over wat het begrip vrijheid voor de deelnemers betekent.
Zeventien vluchtelingen gingen bij het College Groevenbeek op bezoek. De communicatie tussen de leerlingen en de vluchtelingen verliep soms moeizaam, soms met handen en voeten, maar positief.  Zowel leerlingen als vluchtelingen vonden deze ontmoeting plezierig en indrukwekkend. Er werd tijdens dit kunstproject nagedacht over wat mensen verbindt: het verlangen om samen met familie, vrienden op een vredige plek te mogen zijn.

Hun droombeelden zijn nu te zien in de beschilderde vliegers waarmee individuele en gezamenlijke fijne herinneringen van de leerlingen en de vluchtelingen zijn verbeeld. De expositie is een bekroning op deze bijzondere ontmoeting tussen de Groevenbeekse leerlingen en de vluchtelingen van het azc in 2020 en past in het kader ‘Samen Verder’. Het is tevens de aanzet tot een nieuwe, volledige versie van het samenwerkingsproject “Over de grens” in 2022.

Onze Ambassadeurs