Pas op voor telefonische oplichting!

Geschreven door Redactie
Pas op voor telefonische oplichting!

Steeds meer ouderen wonen zelfstandig.


Het is belangrijk dat zij veilig en weerbaar zijn. Veel ouderen weten al wat te doen als er iemand met een babbeltruc aan de deur staat. Maar veel oplichters gebruiken nu de smartphone om een woning binnen te komen. De politie Veluwe-West geeft tips over deze vorm van oplichting.

Oplichting via de telefoon

Oplichters proberen op slimme manieren geld van jou te stelen of in je woning te komen. Dat proberen zij bijvoorbeeld via een WhatsApp-bericht, of door je zogenaamd namens de bank te bellen. Ze vragen je dan snel geld over te maken. Of ze stellen voor om jouw bankpas (doorgeknipt) bij je thuis op te halen. Maar jouw bank vraagt u nóóit om codes of om geld over te maken. Zij komen jouw bankpas ook niet aan huis ophalen. Krijg je toch zulke vragen? Weet dan dat dit altijd om een oplichter gaat!

Vertrouw je het niet? Bouw een pauze in!

Een oplichter zorgt voor paniek en onrust in het telefoongesprek. Ze vragen je snel te handelen en maken misbruik van je vertrouwen in de bank. Overkomt dit jou? Zeg dat je terugbelt en hang op! Bel daarna meteen met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je partner, zoon, dochter of goede vriend. Leg de situatie uit en zorg dat je weer rustig wordt. Bel samen naar de bank om te vragen of zij je hebben gebeld.

Gebruik een hulpkaart

De politie adviseert ouderen om een hulpkaartje naast de telefoon te leggen. Kijk naar het kaartje als u een telefoongesprek heeft dat je niet vertrouwt. Er staat op wat je kan doen, en wie je kan bellen als dit gebeurt. Een uit te knippen hulpkaartje vindt u op de gemeentepagina van het Ermelo's Weekblad van 24 november 2021.



Onze Ambassadeurs