Dit is waarom je geen vetbolnetjes voor vogels moet ophangen in de winter

Geschreven door Redactie

In de winter is het voor vogels een stuk lastiger om aan eten te komen.

Hierdoor kunnen ze hun lichaamstemperatuur moeilijk op peil houden en kunnen ze afvallen. Het is dus extra belangrijk dat ze vet eten binnen krijgen, zoals noten, zaden en pinda's. Hier kunnen wij mensen ze makkelijk een handje bij kunnen helpen. Maar pas extra goed op met vetbollen in netjes, want deze vormen een groot gevaar voor vogels.

Het gevaar van vetbollen in netjes

In eerste instantie lijkt het zo handig dat je in de winkel kant en klare vetbollen in een netje kunt halen. Je kunt deze gemakkelijk met een spijker bevestigen aan het vogelhuisje, de schutting of een boomtak. Een diervriendelijke daad en je hebt er verder geen omkijken meer naar! Maar die vetbollen in netjes zijn toch niet zo onschuldig als ze lijken.

Gevaar op verstrikking

Het plastic net om de vetbol heen is extreem gevaarlijk voor vogels, omdat ze hier met hun pootjes of snavel in verstrikt kunnen raken. Vogels kunnen dan sterven van de honger, dorst en uitputting. Ook kunnen wat grotere vogels, zoals meeuwen, de hele bol met net en al in één keer doorslikken. Maar niet alleen voor vogels vormt het een gevaar. Ook muizen kunnen zichzelf er per ongeluk aan ophangen.

Zwerfafval

De netjes van de bollen komen bovendien regelmatig als zwerfafval terecht in de natuur wanneer de bolletjes op zijn. Vaak door weersomstandigheden of door de vogels zelf. Dit is natuurlijk totaal niet goed voor de natuur, omdat dit materiaal erg moeilijk af te breken is. 


Onze Ambassadeurs