Snel meer woningen in Flevoland

Geschreven door Redactie
Snel meer woningen in Flevoland

Een versneld bouwtempo van minimaal 1.000 woningen per jaar in Lelystad en in totaal 10.000 woningen in Almere tijdens de huidige kabinetsperiode.

Dat is de eerste concrete opbrengst van het werkbezoek dat Hugo de Jonge, Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO), op 23 februari 2022 bracht aan provincie Flevoland.

Het op korte termijn bouwen van meer betaalbare en goed bereikbare woningen staat hoog op de agenda van dit nieuwe kabinet. Dit sluit naadloos aan op wat de regio kan bieden. “Dat hebben we vandaag kunnen laten zien. Maar belangrijker; we hebben kunnen praten over de voorwaarden die we verbinden aan dergelijke groei van het aantal woningen. We bouwen een samenleving, dat is veel meer dan alleen het stapelen van stenen,” aldus gedeputeerde Jan de Reus.

Versnelling woningbouw Lelystad

Na de ontvangst in het provinciehuis bezocht het gezelschap de Warande. Waar minister De Jonge samen met wethouder wonen Adam Elzakalai de aftrap verzorgde van de versnelde woningbouw. Gemeente Lelystad zet in op een verdubbeling van de stad, met een groei van tenminste 1.000 woningen per jaar. Daarbij speelt woonwijk Warande een belangrijke rol. Middels een intentieverklaring hebben het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en provincie Flevoland aangegeven deze ontwikkeling te faciliteren.

Doelstellingen realiseren

Naast Lelystad kan en wil ook gemeente Almere helpen de doelstellingen uit het regeerakkoord te realiseren. Dit onderstreepte burgemeester Ank Bijleveld door minister De Jonge tijdens zijn bezoek aan Flevoland het Almeerse aanbod te overhandigen. Waarbij Almere in deze kabinetsperiode minstens 10.000 woningen bouwt. Snelle resultaten vragen ook om gezamenlijke, integrale afspraken voor de korte én voor de langere termijn. Almere maakt daarom met het Rijk graag concrete afspraken over binnenstedelijke investeringen die daarvoor de komende jaren noodzakelijk zijn. Voor de langere termijn ontwikkeling is het snel starten van de MIRT-verkenning IJmeerverbinding nodig waarbij Rijk en regio samen de volgende stap neemt voor een cruciale bereikbaarheidsoplossing voor de regio en Almere in het bijzonder.

Foto: Fotostudio Wierd.

Onze Ambassadeurs