Indrukwekkende tentoonstelling vraagt aandacht voor mensenhandel

Geschreven door Redactie

‘Open je ogen voor mensenhandel’ is de titel van een indrukwekkende en tegelijk nogal beklemmende openluchttentoonstelling die vanaf vandaag tot en met 14 juni te zien is op de Vitringasingel in Harderwijk.

Op grote billboards zijn mensen geportretteerd die het slachtoffer van mensenhandel zijn geworden. De al vijf jaar rondreizende tentoonstelling is ontwikkeld door Stichting Open Mind in samenwerking met CoMenscha, dat staat voor Coördinatiecentrum Mensenhandel.

Oog in oog

Het gaat om 30 portretten, met elk zijn of haar eigen verhaal. Want niet alleen vrouwen zijn slachtoffer, ook mannen en kinderen. De gezichten zijn onherkenbaar gemaakt door kleurrijke doeken en alleen de ogen zijn te zien. Daaronder staat steeds een verhaal over loverboypraktijken, seksuele uitbuiting of arbeidsuitbuiting.

Zwart

Tekenend is dat één van de portretten op de billboards zwart is gemaakt. De betrokken persoon werd louter om het vertellen van haar verhaal bedreigd, waardoor ze noodgedwongen terug moest in de anonimiteit. Bedreiging, chantage en fysiek geweld maken vaak deel uit praktijken van mensenhandelaren.

Aandacht

Met een bezoek aan de tentoonstelling vragen burgemeester Van Schaik van Harderwijk en teamchef van de politie Yondemli aandacht voor mensenhandel. Het is een thema dat hoog op agenda staat van veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Hoewel mensenhandel onzichtbaar lijkt, speelt het zich vaak onder onze ogen af. “Daarom hoop ik dat mensen zich bewust worden van het bestaan van mensenhandel en de signalen. Een melding over mogelijke mensenhandel praktijken kan voor iemand het verschil maken”, aldus burgemeester Van Schaik. Teamchef Yondemli vult aan: “Mensenhandel komt niet alleen maar voor in de grote steden, maar overal.”

Vermoeden?

Zo worden kwetsbare jongeren soms gedwongen om drugs te vervoeren of om diefstallen te plegen. Of ze worden ingezet om seks te hebben tegen betaling (loverboypraktijken). Maar denk ook aan arbeidsmigranten die onder extreem slechte omstandigheden hun werk moeten doen. Is er een vermoeden van dit soort praktijken die te maken kunnen hebben met mensenhandel, dan kan dit altijd gemeld worden bij het team mensenhandel van de politie ( AVIM) op 0900 -8844.

Nog een wereld te winnen

Jaarlijks worden in Nederland zo’n 6000 mensen het slachtoffer van mensenhandel. De vrees is dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Slachtoffers melden zich zelden zelf en velen wéten niet eens dat ze slachtoffer van mensenhandelaren zijn. Volgens CoMensha is er weliswaar groeiende aandacht voor het probleem, maar is er nog een wereld te winnen als het gaat om bewustwording en voorlichting.

Tentoonstelling bezoeken?

Deze is in de open lucht en voor iedereen te toegankelijk. De tentoonstelling is te zien tot en met 14 juni op de Vitringasingel. De fotografie van de tentoonstelling is van Ernst Coppejans.Onze Ambassadeurs