Eikenprocessierups bestrijding

Geschreven door Redactie
Eikenprocessierups bestrijding

De eerste eikenprocessierupsen zijn gesignaleerd. Volgende week begint de aannemer met het in kaart brengen van de nesten.

De gemeente bestrijdt de eikenprocessierupsen in de openbare ruimte.  zo natuurlijk mogelijk. Dat houdt in dat we natuurlijke vijanden van de rups zoals mezen, spreeuwen, spechten, vinken, wespen, sprinkhanen, kevers, lieveheersbeestje, mieren, spinnen en gaasvliegen willen aantrekken. Deze beestjes eten de rups op.

Een gespecialiseerd bedrijf zuigt de nesten weg

De gemeente laat nesten wegzuigen door een gespecialiseerd bedrijf. Op plaatsen waar veel mensen langs komen, worden de nesten het eerst verwijderd. Dit zijn bijvoorbeeld scholen, woningen, strand en  sportpark. Bij het verwijderen wordt een hoogwerker ingezet. Met een krachtige zuiger worden de nesten opgezogen, en daarna afgevoerd naar een erkend verwerkingsbedrijf.

Ernstige klachten bij mens en dier

De brandharen van de eikenprocessierups kunnen ernstige klachten geven bij mens en dier: jeuk en last van de ogen en luchtwegen. rupsen hebben een grijze kleur met lichte zijkanten en is dichtbehaard. Als de rupsen volgroeid zijn maken zij bolvormige nesten.

Planning:
• In week 24 (13 juni) starten we met monitoren en in kaart brengen van de nesten.
• Vanaf week 25 (20 Juni) begint Boomtotaalzorg/ Epruhit Schalkwijk met het wegzuigen van nesten.  Als het gaat zoals gepland, dan is Zeewolde eind juli eikenprocessierups vrij.

Onze Ambassadeurs