Dwarsdenker Erasmus inspireert festival Via Musica

Geschreven door Redactie
Dwarsdenker Erasmus inspireert festival Via Musica

Erasmus behoort tot de grootste denkers uit de geschiedenis van ons land.

De filosoof, schrijver, humanist, priester en theoloog was een nieuwsgierige, gepassioneerde maar vooral ook een tegendraadse wetenschapper. Hij stimuleerde mensen om zelf na te denken en niet alles voor zoete koek te slikken. De vijftiende editie van festival Via Musica, die van 4 t/m 7 augustus 2022 door heel Flevoland (inclusief Noordoostpolder) wordt gehouden, heeft als thema Dwarsdenken in muziek en staat in teken van Erasmus, dwarsdenker pur sang. Het festival omvat vijftien concerten en voorstellingen met optredens van onder meer het Dudok Quartet, vocaal ensemble Cappella Pratensis, het Apollo Ensemble samen met de Noorse sopraan Siri Karoline Thornhill en pianist Tobias Borsboom samen met voordrachtskunstenaar Simon Mulder. Behalve muziek programmeert Via Musica ook film, beeldende kunst en theater.

Koorknaap Erasmus in Dronten

Het Apollo Ensemble speelt samen met een vocaal ensemble in Dronten het openingsconcert op 4 augustus, 20:15 uur, in de Ludgeruskerk. De Missa l’homme armé van Jacob Obrecht wordt a capella uitgevoerd door vier zangers. Het is aannemelijk dat Erasmus dit stuk kende. Naar verluidt heeft hij als koorknaap onder leiding van Obrecht gezongen. Deze katholieke mis wordt omgeven door twee rijk georkestreerde Lutherse missen van Johann Sebastian Bach.

Dudok Quartet en Apollo Ensemble op “het erf van Boerkok” Lelystad
Vrijdag 5 augustus is het festival te gast op het Erf van Boerkok. Het Dudok Quartet speelt in een tot concertzaal omgetoverde aardappelschuur een speciaal voor Via Musica samengesteld programma. “Het eerste strijkkwartet van Mauricio Kagel hebben we zelfs nog nooit eerder gespeeld”, zegt David Faber, cellist van het strijkkwartet. “Deze Argentijns-Duitse componist, tevens dirigent en regisseur, ontving in 1998 de Erasmusprijs voor de manier waarop zijn muziek de vaste luistergewoontes tart. We moeten niet alles zomaar voor lief nemen, was zijn motto. Het werk dat wij spelen is tevens een soort mini-theatervoorstelling over een strijkkwartet.” Op het programma staat ook het Strijkkwartet in e-klein Opus 59 nr. 2 van Beethoven. “Dit werk ademt de geest van de Verlichting: de kracht van de menselijke geest, het humanisme en de vrije wil krijgen met een revolutionair gebaar gestalte. Het voelt alsof Beethoven met dit strijkkwartet de ideeën van Erasmus een nieuwe impuls heeft willen geven.” Na het concert van het Dudok Quartet is er een boeiende documentaire over Erasmus (gemaakt door filmmaker Harry Kümel)  te zien en vanaf 18:00 is er een speciaal Erasmus diner, bedacht door de Boerkok zelf, Gerhard Flantua.

Het Apollo Ensemble heeft als gast de Noorse sopraan Siri Thornhill, die een programma brengt met aria’s uit Mozarts opera Idomeneo.

De zaterdag staat traditiegetrouw in het teken van de rondreisconcerten door de Noordoostpolder. De reis kan per fiets, per auto of per festivalbus worden gemaakt. In Emmeloord verzorgen pianist Tobias Borsboom en voordrachtskunstenaar Simon Mulder, zij werkten al eerder samen in programma’s over Schubert en Beethoven, het startconcert van deze dag. In een fonkelnieuwe voorstelling verbinden zij teksten uit Erasmus’ Lof der Zotheid met muziek van Eric Satie en Claude Debussy. Het ensemble Au joly boys uit Zwitserland speelt en zingt liederen uit de renaissance, duo Robert & Meri – viool en piano – spelen het programma “Erasmus, inspirator voor ontwikkeling” , met sonates van Enescu en Beethoven en Maria del Mar (sopraan) en Maxim Shamo (piano) brengen liederen van o.a. Brahms, Strauss en Liszt op teksten die linken aan Erasmus.

Floriade – zondag 7 augustus, 11:30 uur

De acht mannen van vocaal ensemble Cappella Pratensis, specialisten in polyfone muziek uit de vijftiende en zestiende eeuw, brengen op het muziekpodium van de Floriade samen met actrice Julia Akkermans de voorstelling Sound and Fury in première. Akkermans kruipt in het hoofd van Erasmus en laat zijn ideeën botsen met haar eigen onzekerheid en twijfels in tijden van pandemieën en internationale conflicten. Zij wordt hierin gedragen door de zangers van Cappella Pratensis, die met hun polyfone renaissancemuziek verlichting, troost en kracht bieden. “Erasmus ging de geschiedenis in als een pacifist, als iemand die voortdurend streefde naar vrede. De gebeurtenissen om hem heen dwongen hem echter om stelling te nemen, partij te kiezen. Dit dilemma is van alle tijden. Ook al ben je tegen oorlogsgeweld, soms zijn er wapens nodig om erger geweld of onderdrukking te voorkomen”, zegt Stratton Bull, artistiek leider van het ensemble.

Slotconcert in Zeewolde

Het slotconcert van het festival vindt plaats in de Verbeelding, in Zeewolde. The Scroll Ensemble, een gezelschap dat oude muziek en improvisatie met elkaar combineert, maakt een dolle reis door de tijd met muziek en teksten uit “de lof der zotheid”, het bekendste werk van Erasmus. Na afloop van het concert is er een meet & greet met musici en publiek, met zelfgebakken taart. Wil je ook een taart meenemen? Meld je aan bij info@festivalviamusica.nl en ontvang een vrijkaartje in ruil voor een taart.

Festival Via Musica | Dwarsdenken in muziek
do 4 t/m zo 7 augustus 2022

Presentatie: Sander Zwiep

Tickets & Info: www.festivalviamusica.nl

Onze Ambassadeurs