Carbid schieten is een traditie in bepaalde gebieden

Geschreven door Henny A.J. Kreeft
Carbid schieten is een traditie in bepaalde gebieden

Het carbidschieten is een echte traditie op oudjaarsdag, maar het heeft een aantal keren niet door kunnen gaan door de pandemie, veroorzaakt door het Corona-virus.

Verschillende gemeenten hebben op de gemeentelijke site informatie geplaatst, zoals onder meer gemeente Olst-Wijhe, Lelystad en Zeewolde. In de gemeente Lelystad heeft het college besloten om het gebied waar het wordt toegestaan om carbid schieten uit te kunnen voeren, te verplaatsen van het sportveld naast het SGL - momentele in gebruik voor opvang van vluchtelingen uit Oekraïne - naar het sportveld bij korfbalvereniging Exakwa op sportpark Langezand .


Zeewolde 

Voor de gemeente Zeewolde mag alleen met carbid worden geschoten op het gebied in Zeewolderhoek. Dit gebied is afgezet met linten. Het carbidschieten is ‘een mooie traditie’ wordt op het Instagram van de gemeente aangegeven, maar de gemeente wil dat ook zo graag houden.


De gemeente heeft daarom gemeld, dat carbidschieten alleen mag, als men zich online heeft aangemeld. Naast de aanmelding moet men van de gemeente toestemming hebben ontvangen. Dit gebeurt ook in de gemeente Olst-Wijhe.  

Het aanmelden kan in de periode van 13 tot en met 28 december. Op zaterdag 31 december mag dan tenslotte carbidschieten toegestaan en dan in de tijdsperiode van 10.00 tot 17.00 uur. Los van deze afspraken voor het carbidschieten, heeft de gemeente nog een aantal regels op haar site staan.   

BOCK 

Eén van de belangrijkste regels is dat er per melk / carbidbus een BOCK aanwezig zijn. BOCK staat voor Bewust Oplettende Carbid Knaller. Dit is een persoon van 18 jaar of ouder, die er op moeten letten, dat het carbidschieten volgens de regels verloopt en dus veilig. 


De BOCK is bekend met de vijf tips (‘regels’) voor veilig carbidschieten: 

  • Hij of zij heeft zich goed voorbereidt op het carbidschietenHij of zij beschermt zichzelf onder meer met gehoorbescherming en een veiligheidsbril
  • Hij of zij ziet toe op het gebruik van degelijk materiaal. Bedoeld wordt een melkbus die in goede staat is met een stevige bodem.
  • De melkbus moet stevig opgesteld staan, zodat deze niet ‘terugslaat’ of naar achter kan schieten
  • Hij of zij ziet er op toe dat het carbid veilig wordt ontstoken. Dat betekent dat de bus met een fakkel op een stok wordt ontstoken. Men staat tijdens de ontsteking naast de melkbus.
  • Men zit niet op de bus en het publiek blijft op veilige afstand 
  • Hij of zij heeft gezorgd voor de EHBO, waarbij voldoende middelen aanwezig zijn om te blussen (water om te koelen, blusdeken) 

Onze Ambassadeurs