Veluwe Duurzaam stopt als duurzaamheidsloket voor inwoners Noord-Veluwe

Geschreven door Henny A.J. Kreeft
Veluwe Duurzaam stopt als duurzaamheidsloket voor inwoners Noord-Veluwe

Vorig jaar zijn de gemeenten Putten, Harderwijk, Nunspeet, Ermelo, Elburg, Oldebroek en Hattem een aanbestedingsprocedure Duurzaamheidsloket gestart.

Daar is uitgekomen dat vanaf 1 maart deze Noord-Veluwse gemeenten niet meer terecht kunnen bij het duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam.

De gemeenten zijn in zee gegaan met een andere partij. 

Veluwe Duurzaam
Veluwe Duurzaam is al 14 jaar een belangrijke speler op dit gebied en daarom één van de oudste duurzaamheidsloketten van Nederland. Samen met de gemeenten heeft Veluwe Duurzaam in de afgelopen jaren verschillende markten, workshops en adviesgesprekken georganiseerd. Inwoners konden met hun vragen dagelijks terecht bij de helpdesk. Zo zijn er de afgelopen vier jaar ruim 30.000 inwoners op weg geholpen.   

Volgens de drijvende krachten achter Veluwe Duurzaam, Gerard en Eva Petra Simon, zijn het waardevolle jaren geweest. Zo kunnen inwoners andere motivaties hebben om te werken aan duurzaamheid. Hierbij valt te denken aan ‘kosten besparen’, ‘doen voor de volgende generatie’ of voor ‘een gezonde levensstijl’.  
Duurzaamheid verbindt 

Zo’n 14 jaar geleden zijn de beide drijvende krachten begonnen met het bedenken en uitvoeren van een duurzaamheidsbeurs voor de Bedrijvenkring Elburg. Daarna haakten de gemeenten Elburg, Nunspeet en Oldebroek aan en enige tijd later de andere vier gemeenten. Hierdoor is Veluwe Duurzaam het duurzaamheidsloket geworden voor Noord-Veluwe. De samenwerking met de gemeenten, bedrijven en inwoners is altijd prima geweest. In 2020 is zelfs een grote subsidie binnengehaald voor de regio Noord-Veluwe. Duizenden inwoners konden starten met het verduurzamen van hun woning of tuin. Het team, alle energieadviseurs, energie- en tuincoaches hebben in die 14 jaar veel werk verzet.  


Energiearmoede aanpakken

De komende tijd is Veluwe Duurzaam nog wel actief voor de gemeenten van Noord-Veluwe, onder meer voor procesbegeleiding bij het verduurzamen van wijken en projecten rondom het thema energiearmoede. 

Veluwe Duurzaam zal in een andere vorm verder gaan, waarbij samen met de gemeenten, de energiearmoede in de regio aangepakt gaat worden. Iedereen wordt geraakt door de hoge energierekeningen. Het team van Veluwe Duurzaam wil graag meedenken met de inwoners van de regio hoe met kleine aanpassingen de energierekening naar beneden gehaald kan worden. Misschien volgen er nog meer projecten. 

De medewerkers van Veluwe Duurzaam gaan in andere gemeenten en regio’s ook aan de slag met duurzaamheidsprojecten. Dit zal gaan gebeuren onder de vlag van ‘Platform Duurzaam Nederland’. 

De gemeenten van Noord-Veluwe zal vanaf 1 februari bekend gaan maken wie het nieuwe duurzaamheidsloket gaat worden.

Onze Ambassadeurs