Factoren die huiselijk geweld aanwakkeren stijgen, meldingen niet

Geschreven door Redactie
Factoren die huiselijk geweld aanwakkeren stijgen, meldingen niet

Stichting Veilig Thuis Flevoland maakt zich zorgen over het huiselijk geweld in de gemeente tijdens de coronacrisis. Wethouder Froukje de Jonge onderstreept deze zorgen.

Er is namelijk iets opmerkelijks aan de hand: de factoren die huiselijk geweld aanwakkeren stijgen, maar het aantal meldingen niet.


Tijdens deze periode zitten mensen steeds vaker en langer op elkaars lip. Daarnaast zijn in gezinnen zorgen over het virus en banen. Ook kan tijdens zo'n 'binnenzit-periode' het gebruik van verdovende middelen toenemen, stelt wethouder De Jonge. Allemaal factoren die huiselijk geweld aanwakkeren. De verwachting is dan ook dat het aantal meldingen moet stijgen maar het blijft stil bij Veilig Thuis. "Normaal hebben we ongeveer 110 meldingen per week. Nu zijn dat er evenveel", vertelt Tessa Honing van de stichting.


"Er is iets vreemds aan de hand want er is geen verklaring die dit logisch maakt", zegt wethouder De Jonge. Ze roept samen met Honing iedereen op vooral melding te doen bij een situatie die niet goed aanvoelt. "Vermoed je huiselijk geweld, bel Veilig Thuis. Heeft jouw zus een man waarvan je denkt dat hij losse handjes heeft? Bel Veilig Thuis." Ze zijn onder meer bang dat mensen het minder makkelijk kunnen melden wanneer ze te maken hebben met huiselijk geweld. De agressieve partner is immers ook de hele dag in huis.


Alle ogen en oren nodig

De wethouder en Honing zeggen dat ze alle oren en ogen nodig hebben in deze tijd. Dat heeft ermee te maken dat thuisbezoeken van hulpverleners nu nagenoeg niet mogelijk zijn. Daardoor is Veilig Thuis bang het zicht op de situatie kwijt te raken. Waar absoluut nodig, worden trouwens nog steeds huisbezoeken gedaan.


Zelf nieuwe woonplek zoeken

Op dit moment worden volgens Honing zo'n 300 Almeerse gezinnen geholpen door Veilig Thuis. Waar nodig wordt iemand uit huis geplaatst, ook tijdens deze coronatijd. "De partner die uit huis moet, is op zichzelf aangewezen bij het vinden van een nieuwe verblijfplaats. Als die niet echt niet gevonden kan worden, hebben wij ook nog mogelijkheden om een slaapplaats te bieden."

Onze Ambassadeurs