Edambusters vliegen rondje over verzorgingshuizen

Geschreven door Redactie
Edambusters vliegen rondje over verzorgingshuizen

Vliegtuigjes van de zogeheten Edambusters maken maandagmiddag een rondvlucht over delen van Flevoland. Ze brengen daarbij vanuit de lucht een groet aan verzorgingshuizen. 

De Edambusters vliegen gewoonlijk op 4 mei 's avonds na Dodenherdenking over onder meer Dronten. Omdat de herdenkingen dit jaar vanwege de coronamaatregelen niet met publiek kunnen doorgaan, heeft Ger May van de Edambusters iets anders bedacht. Met drie vliegtuigjes gaan ze op 300 meter hoogte over verzorgingshuizen vliegen. 

De toestellen vertrekken vanaf Lelystad Airport en komen volgens schema om 14.55 uur over Zeewolde. Na een route buiten de polder zijn ze om 15.27 uur boven Almere te zien met een rondje boven de stad. 

Nadat ze Noord-Holland hebben aangedaan, komen de Edambusters om 16.13 uur over Swifterbant, om 16.16 over Dronten en om 16.20 uur over Lelystad. De tijden kunnen iets afwijken. 

Edammer kaasjes voor RAF-rusthuis 

De Edambusters bestaan al sinds 1971 en maken deel uit van de Nederlandse afdeling van de Royal Air Force Association (RAFA). Dat is een welzijnsorganisatie voor voormalige leden van de Britse luchtmacht. Officieel heten ze 1077 RAFA squadron Edambusters.

De Edambusters zamelden in het verleden geld in voor het RAF-rusthuis Sussexdown in Storrington. Dat deed de RAFA eerst met een bal, maar in 1972 gooiden ze Edammer kaasjes vanuit de vliegtuigjes in de tuin van het rusthuis. 

De naam Edambusters is een knipoog naar de beroemde Dambusters, de actie waarbij RAF Lancaster-bommenwerpers in mei 1943 drie stuwdammen in Duitsland bombardeerden.  

Flypast niet zonder slag of stoot 

Het kostte Ger May nog wel enige moeite om de formatievlucht te laten doorgaan. Vanwege de beperkingen met luchtverkeersleiding rond Lelystad Airport kreeg het squadron aanvankelijk geen toestemming om een formatievlucht te maken. Onlangs kwam hiervoor alsnog groen licht. 

Vorig jaar juni kwam één van de vliegers om het leven bij een vliegtuigcrash in Brabant. Daarna zag een aantal vaste piloten af van verdere deelname aan het demoteam. Ook is één van de piloten op dit moment ziek. Dankzij twee gastvliegers kunnen de Edambusters vandaag toch hun rondje Flevoland maken.

Onze Ambassadeurs