GGz Centraal doet nogmaals oproep: trek aan de bel bij mentale klachten

Geschreven door Redactie
GGz Centraal doet nogmaals oproep: trek aan de bel bij mentale klachten

"Meld je bij de huisarts als je mentale klachten hebt". Die oproep doet Rienk Brandsma van de afdeling ouderenpsychiatrie van GGz Centraal. "Zo zorg je dat problemen niet escaleren en kun je wellicht een opname in een kliniek voorkomen."


Brandsma is bang dat problemen erger worden, als ouderen met klachten zich niet melden bij de huisarts. "We zien een achteruitgang in het aantal aanmeldingen. We schatten in dat ouderen angstig zijn om de deur uit te gaan. Mensen zijn minder zichtbaar en ook de sociale controle is minder. Als cliënten dan wel in beeld komen, zijn de problemen al geëscaleerd. Trek liever wat eerder aan de bel."


Kliniek

Brandsma houdt zelf kantoor in Meerzicht, een psychiatrische kliniek in Lelystad, op de afdeling ouderenpsychiatrie. Brandsma: "De hele kliniek is al weken in quarantaine. Alleen strikt noodzakelijk personeel komt binnen. Cliënten kunnen dus ook geen bezoek krijgen op de afdeling. We gaan daar creatief mee om. Onze afdelingen hebben een tuin met een hek en daar kunnen bijvoorbeeld echtparen elkaar wel bezoeken."


"Van mij had het een maand geleden wel afgelopen mogen zijn", zegt Brandsma over de quarantaine. "Maar dat kan nu eenmaal niet. Dus we doen er alles aan om de stemming zo goed mogelijk te houden."


T-shirts voor de zorg

"Veel oudere patiënten willen er ook voor de medemens zijn. Een aantal weken geleden waren de witte T-shirts met rode harten in het nieuws, met hart voor de zorg. Toen hebben we shirts aangeschaft en verfspullen en konden de cliënten daar zelf mee aan de slag. We hebben de shirts voor de ramen gehangen."

Onze Ambassadeurs