Lockdown leidt tot meer jeugdoverlast
De lockdown door de coronamaatregelen heeft in Zeewolde geleid tot aanzienlijk meer klachten over jeugdoverlast. Burgemeester Gorter maakt zich hier zorgen over, net als Leefbaar Zeewolde. Dat bleek donderdagavond tijdens de commissievergadering.
Raadslid Helmut Hermans wilde van Gorter weten wat zijn oordeel is over de (vertrouwelijke) politiecijfers over overlast in maart. Toen moesten mensen thuis blijven vanwege de uitbraak van corona. Gorter antwoordde: "Ik geef direct een winstwaarschuwing: de cijfers over april en waarschijnlijk ook mei zijn niet beter." Daarbij speelt het mooie weer in april mee.
Meer hangjongeren en cybercriminaliteit
Hoewel mensen werden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven, zijn er bij de politie en ordehandhavers veel meldingen binnengekomen van hangjongeren en overlast. Ook de gestegen cybercriminaliteit laat zich volgens Gorter in de cijfers zien: "Omdat men hele dagen thuis zit en dingen doet die niet door de beugel kunnen."
Het probleem is dat de politie in Zeewolde maar over één auto beschikt en niet overal tegelijk kan zijn. Dat geldt ook voor de drie bevoegde opsporingsambtenaren (BOA's). Daarvan was er ook nog eentje tijdelijk uitgeschakeld vanwege een coronageval in de familiekring.
'Maak foto's'
Gorter vroeg de bevolking om hulp: "Maak een foto van de situatie als de politie of BOA's niet in de buurt zijn, zodat zij er wellicht later toch iets meer mee kunnen. Blijf doorgeven, al kunnen we er niet direct iets mee." De burgemeester is blij dat de basisscholen weer zijn geopend en jongeren weer mogen sporten, zodat ze zich niet meer hoeven te vervelen.
Leefbaar Zeewolde deed de suggestie aan Gorter om een voorstel in te dienen, waarin hij de raad om extra BOA's zou kunnen vragen. De raad zal daar waarschijnlijk niet afwijzend tegen over staan, stelde raadslid Hermans.