CDA wil opheldering staatssecretaris over Keolis

Geschreven door Redactie
CDA wil opheldering staatssecretaris over Keolis

Het CDA in de Tweede Kamer wil van staatssecretaris Mona Keijzer weten of zij juridisch onderzoek wil doen naar de busconcessie van Keolis voor IJssel-Vecht en Flevoland. Mogelijk is hierbij gefraudeerd.


De Kamerleden Hilde Palland uit Kampen en Moustafa Amhaouch hebben over de kwestie vragen gesteld aan de staatssecretaris.


Keolis won vorig jaar september de openbare aanbesteding ter waarde van 900 miljoen euro. Die gaat in december in, in het geval van de stadsdienst Lelystad in september volgend jaar.

Afgelopen weekeinde berichtte Follow the Money dat Keolis hierbij in vier zogeheten side-letters geheime afspraken heeft gemaakt met de Chinese busfabrikanten BYD en Ginaf. Zij zouden niet hoeven te vrezen voor boetes en rechtszaken als de levering van bijna 300 elektrische bussen vertraging zou oplopen.


Keolis heeft hierop enkele directeuren op non-actief gezet en is bezig met een onderzoek naar onrechtmatigheden. De provincie Overijssel heeft namens Flevoland en Gelderland de regie over de aanbesteding en is zelf bezig met een onderzoek.


Hoe is aanbesteding verlopen?

De twee CDA-Kamerleden willen dat staatssecretaris Keijzer onderzoekt hoe de aanbesteding in haar werk is gegaan. Zij moet nagaan of er sprake is geweest van frauduleus handelen en of aanbesteding nog wel rechtsgeldig is. Mogelijk moet de procedure worden overgedaan. Ook willen de Kamerleden weten of het ministerie van Economische Zaken wist van de side-letters.


Palland en Amhaouch willen ook weten of Europese richtlijnen en nationale wet- en regelgeving voldoende mogelijkheden bieden om Keolis uit te sluiten van een mogelijke nieuwe aanbesteding, indien blijkt dat het bedrijf frauduleus heeft gehandeld. Zij vragen ook hoe andere aanbestedingen van Keolis binnen Europa zijn verlopen.


Laat provincies over bussen onderhandelen

Het CDA wil verder van de staatssecretaris horen wat die vindt van de suggestie om de provincies zelf verantwoordelijk te maken voor de aankoopcontracten voor de bussen. De aanbesteding zou dan moeten worden opgesplitst in de vervoersconcessie zelf en in een opdracht voor het materieel.


Het CDA heeft in december ook al vragen gesteld over het contract. Toen wekte de gunning van de busorder aan de Chinezen verbazing en irritatie bij de Brabantse fabrikant VDL. Staatssecretaris Keijzer antwoordde toen dat de provincies geen eisen aan Keolis hadden kunnen stellen voor de aankoop van de bussen. De Aanbestedingswet staat dat niet toe.


Provinciale Staten van Flevoland praten vanmiddag ook over Keolis.

Onze Ambassadeurs