St Jansdal laat camera's toe in coronatijd

Geschreven door Redactie
St Jansdal laat camera's toe in coronatijd

Hoe gaat het er in een ziekenhuis aan toe in crisistijd? De redactie van het televisieprogramma Zembla volgde tijdens de coronacrisis medewerkers van de ondersteunende diensten in het St Jansdal in Harderwijk, een ziekenhuis waar ook veel Flevolanders worden behandeld.


Verslaggever Nicolien Herblot keek voor de uitzending wekenlang mee met bijvoorbeeld schoonmakers en de facilitaire dienst in het ziekenhuis. "We hebben ons niet gericht op artsen en verpleegkundigen, maar op de ondersteunende diensten. Dat zijn personen die normaal gesproken onzichtbaar zijn en die je niet op tv ziet zoals schoonmakers. Wij vragen wat de coronacrisis met die personen doet."


Er zijn veel verhalen die Herblot geraakt hebben. "Wat ik indrukwekkend vond, was iemand die de magazijnen op de corona-afdeling bevoorraadt. En die zegt dan: "Ik haal de bovenkant van de doos weg, zodat verpleegkundigen meteen goed grijpen. Dat zijn hele kleine details, maar die zeggen vrij veel, vind ik."


"Wat ik ook een indrukwekkend verhaal vond ik, was de kok in de keuken. Die kreeg een vraag van een patiënt die aan corona leed. Die had erg zin in iets zoets. De kok heeft toen appeltaart geregeld. Later is die patiënt overleden en dat greep de kok erg aan. Zoiets maakt op mij ook indruk."


Donderdagavond om 20:30 uur is het resultaat te zien op NPO 2.

Onze Ambassadeurs