Gemeente neemt voortaan initiatief voor 'Jeugdbeschermingstafel'

Geschreven door Redactie
Gemeente neemt voortaan initiatief voor 'Jeugdbeschermingstafel'

De gemeente Zeewolde heeft de zogenoemde 'Jeugdbeschermingstafel' (JBT) naar zich toe getrokken.

Dat is een gesprek met ouders, als er zorgen zijn over de gezinssituatie. 

De overname van de Jeugdbeschermingstafel is volgens de gemeente nodig, omdat het hiervoor lang niet altijd goed ging. De vorige invulling van de JBT zorgde voor ruis op de lijn, waardoor problemen konden escaleren, zegt de gemeente.  

Het initiatief voor de Jeugdbeschermingstafel lag sinds de invoering van de Jeugdwet, bij Veilig Thuis en SAVE Midden Nederland. Ook klantmanagers van de gemeente zijn bekend met complexe problematiek in gezinnen. Daarom kunnen zij volgens de gemeente ook beslissen of een JBT nodig is.  

Een nieuwe, onafhankelijke voorzitter 

De gemeente stelt ook een nieuwe, onafhankelijke voorzitter aan. Het gaat om de voorzitter van een JBT op de Noord-Veluwe, die ook voor Zeewolde aan de slag wil. De huidige voorzitter is een gedragswetenschapper van Jeugdhulp Zeewolde, maar deze persoon is vaak inhoudelijk betrokken bij een gezinszaak. 

Dat moet anders, zegt de gemeente. "De voorzitter is de schakel tussen ouders, kind en betrokken organisaties. Hij weegt af of er hulpverlening nodig is of een onderzoek door de Raad voor de Kinderbescherming."  

Geld is er  

Zeewolde trekt voor de overheveling een bedrag van 7600 euro per jaar uit. Het geld is nodig voor de organisatie van een JBT en voor de benodigde ICT. 

Onze Ambassadeurs