Provincies vellen oordeel over busvervoer Keolis

Geschreven door Redactie
Provincies vellen oordeel over busvervoer Keolis

Mag OV-bedrijf Keolis naast de stadsdienst in Almere ook in Lelystad en de rest van Flevoland het busvervoer gaan uitvoeren? Op die vraag komt dinsdag een antwoord. De provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland hakken dan namelijk een knoop door.



Keolis won in september vorig jaar de aanbesteding voor het busvervoer in de drie provincies, maar kwam vervolgens in opspraak. Mogelijk zijn er verboden afspraken gemaakt met Chinese leveranciers van bussen. Dat kan er voor zorgen dat Keolis de opdracht ter waarde van 900 miljoen kwijtraakt. De aanbesteding van het busvervoer moet dan opnieuw gedaan worden.




Eens in de ongeveer tien jaar wordt het vervoer opnieuw aanbesteed. Verschillende bedrijven kunnen dan een plan indienen en uiteindelijk wordt een keuze gemaakt. Zo'n aanbesteding kan tot gevolg hebben dat het busbedrijf dat in een gebied rijdt wisselt. Zo reden er in Almere tot eind 2017 bussen van Connexxion, daarna werden dat die van Keolis.

Keolis gaat rijden met elektrische bussen. Er zijn 259 stuks besteld bij de Chinese fabrikant BYD. Daarnaast levert Ginaf Trucks enkele tientallen buurtbussen. Dit Veenendaalse bedrijf kwam in 2011 in Chinese handen. De keuze voor bussen uit China is Keolis op kritiek komen te staan, omdat de Nederlandse fabrikant VDL hierdoor een grote order misloopt. VDL-topman Wim van der Leegte gaf aan dat er in zijn ogen sprake is van oneerlijke concurrentie, omdat BYD staatssteun zou krijgen. Volgens staatssecretaris Mona Keijzer is daar geen bewijs voor. 




Keolis kwam rond die tijd zelf met een statement waarin het aangaf te vermoeden dat er onregelmatigheden zijn ontdekt. "Keolis heeft die zelf geconstateerd, is zelf een onderzoek gestart en heeft de opdrachtgever hierover geïnformeerd. Keolis neemt afstand van ieder niet integer gedrag en zal passende maatregelen nemen." Het is nu aan de provinciebesturen van Overijssel, Gelderland en Flevoland om te bepalen of de aanbesteding van het busvervoer overeind blijft. 

Onze Ambassadeurs