Nieuw buscontract kan nog twee jaar duren

Geschreven door Redactie
Nieuw buscontract kan nog twee jaar duren

Het kan één tot misschien wel twee jaar duren voordat er een nieuw contract voor het streek- en stadsvervoer kan worden afgesloten, mocht het contract met Keolis daadwerkelijk worden ontbonden.


Dat schrijft het dagelijks bestuur van de provincie Overijssel, Gedeputeerde Staten, in een brief aan Provinciale Staten. Vanavond is er in Overijssel een extra Statenvergadering over de aanbesteding.


Overijssel, Flevoland en Gelderland besloten gisteren om het contract met Keolis in te trekken, omdat het vervoersbedrijf bij de aanbesteding heeft gefraudeerd. Keolis heeft twee weken de tijd om in beroep te gaan. Eind juli of begin augustus nemen de drie provincies een definitief besluit.

Keolis zou in december het streekvervoer in Overijssel overnemen, vanaf september volgend jaar het stadsvervoer in Lelystad en in 2023 het streekvervoer in Flevoland en Gelderland.


Overname contract voor december ondenkbaar

De Flevolandse gedeputeerde Jan de Reus zei dinsdag al dat er verschillende opties liggen om te zorgen dat de bussen blijven rijden. Eén optie is dat de vervoersbedrijven die vorig jaar afvielen bij de bieding wordt gevraagd het contract over te nemen.

In de brief merken GS van Overijssel op dat het ondenkbaar is dat dit gebeurt voor 13 december dit jaar, de oorspronkelijke ingangsdatum van de concessie van Keolis. Het streven is om een nieuw contract per december 2021 te laten in gaan. Tot die tijd zouden de bestaande vervoerders moeten blijven doorrijden via een noodconcessie.


De provincies merken op dat doorgaan met de verliezers van de vorige aanbesteding niet ideaal is. "Zonder in detail in te gaan op de verschillen tussen de inschrijvingen kan worden gezegd dat de andere inschrijvingen op de concessie IJssel-Vecht vervoerskundig voor de reiziger beduidend minder aantrekkelijk zijn dan de winnende inschrijving van Keolis", aldus de brief van Overijssel.


Aanbesteding overdoen is meer van hetzelfde

Optie 2 is de aanbesteding over te doen. De provincies zullen dan hetzelfde pakket aanbieden en daar kunnen alle vervoersbedrijven op bieden, dus ook Keolis.

Dit moet zijn afgerond voor december 2022, want een noodconcessie mag maximaal twee jaar geldig zijn. Dit probleem speelt het meest in bepaalde delen van Overijssel en Gelderland.

Mogelijk kan één van de eerder afgevallen vervoerders toch inspringen. Bij een noodconcessie blijft de huidige dienstregeling bestaan en kunnen de werknemers in dienst blijven.


In uiterste geval verplichte dienstregeling

Mocht geen enkel bedrijf tijdelijk het busvervoer willen uitvoeren, dan kunnen de provincies een verplichting opleggen om de dienstregeling uit te voeren. Dit worst-case scenario zou kunnen ontstaan als de vervoerders vinden dat ze onvoldoende worden gecompenseerd voor de terugval van het aantal reizigers door de coronacrisis. Dit probleem speelt ook mee indien er een nieuwe aanbesteding wordt uitgeschreven.


Meer details over fraude

In de brief aan Provinciale Staten van Overijssel staan ook meer details over de wijze waarop Keolis heeft gefraudeerd. "De onjuiste informatie betreft verklaringen van Keolis over garanties op batterijen en de levering van buurtbussen. Daarover waren tussen Keolis en leveranciers in sideletters afspraken gemaakt, die niet strookten met hetgeen door Keolis in de aanbesteding is verklaard."

Dit is grond om de aanbesteding in te trekken. Er is sprake geweest van een 'ernstige fout', waardoor de integriteit in twijfel kan worden getrokken.


"Indien de provincies tijdens de aanbesteding bekend waren geweest met de onjuistheid van de door Keolis verstrekte informatie en de gang van zaken daaromtrent, zou dat tot uitsluiting van Keolis hebben geleid omdat de onjuiste informatieverstrekking door Keolis rechtstreeks verband houdt met (de uitkomst van) de aanbesteding voor de onderhavige concessie." Het bedrijf heeft inmiddels melding gedaan bij het Openbaar Ministerie en het dienstverband van enkele medewerkers verbroken.


PS Flevoland bespreken kwestie na zomerreces

Provinciale Staten van Flevoland praten pas in augustus na het zomerreces over Keolis. Dan is ook definitief bekend of de aanbesteding wordt ingetrokken.

CDA-Statenlid Hennie Boogards noemt het intrekken van de concessie 'verrassend' maar tegelijk 'onvermijdelijk' om door te gaan met Keolis. Voor de partij staat voorop dat het busvervoer niet mag leiden onder deze zaak.

Onze Ambassadeurs