Flevolands Archief zet oude films online

Geschreven door Redactie
Flevolands Archief zet oude films online

Sinds dit weekeinde kan iedereen zien hoe arbeiders zich vroeger in de werkkampen van de Noordoostpolder moesten gedragen.

De instructiefilm uit 1945 is de oudste film die het Flevolands Archief online heeft gezet. In totaal twintig oude films, de meesten uit de jaren zestig, zeventig en tachtig, zijn voor iedereen op internet te vinden in de beeldbank van het Flevolands Archief.

"De Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders heeft veel films over de aanleg en inrichting van de polders laten maken", legt Elize Weijers uit. Toen zij in oktober 2019 begon als projectleider filmcollectie bij het Flevolands Archief, trof ze films in verschillende staten aan. "Veel oude films zaten in van die mooie oude filmblikken. Deed je ze open, dan rook je een sterke azijnlucht." De films waren verzuurd en konden niet meer gered worden. "Gelukkig was dat vooral ruw materiaal. Vrijwel alle gemonteerde films konden we nog redden. Die hebben we als eerste gedigitaliseerd."

Beroemde cineasten

Niet alle films konden online worden gezet. Op een aantal films rusten auteursrechten. "Dat zijn bijvoorbeeld films die gemaakt zijn door beroemde cineasten als Bert Haanstra of Joris Ivens. Maar die kun je op afspraak in de studiezaal van het Flevolands Archief komen bekijken."

De twintig films die wel op de internetsite van het archief staan, varieren van de voorlichtingsfilm Een werkkamp uit de Noordoostpolder uit 1945 tot Almere, stad aan het water uit 1986 van Pim de Wijs en Gijs van Beurden. "Dat waren filmers die in dienst waren van de Rijksdienst. Hun namen en die van Harry Baumgarten en Henk de Koning kom je veel tegen in de filmcollectie." Hun films werden voor verschillende doeleinden gebruikt. "Vaak als voorlichting, maar ze waren ook bedoeld als promotie. Buitenlandse delegaties die de polders kwamen bekijken, kregen deze films dan te zien."

Onbekende feiten

Met name over de oudere films uit de collectie is lang niet alles bekend bij het Flevolands Archief. "Soms weten we de maker niet, of bijvoorbeeld in welk werkkamp in de Noordoostpolder die voorlichtingsfilm uit 1945 is opgenomen. Als er mensen zijn die informatie hebben die niet bij ons in de beeldbank staat, dan horen wij dat graag", aldus Elize Weijers.

Onze Ambassadeurs