Britten weren Huawei toch bij 5G

Geschreven door Redactie
Britten weren Huawei toch bij 5G

Nog geen half jaar nadat premier Johnson zei, dat Huawei beperkt mocht gaan meebouwen aan 5G, wordt het besluit door zijn regering teruggedraaid. De Chinese fabrikant mag niet meebouwen; de apparatuur moet komende jaren worden verwijderd.


Vanaf het eind van dit jaar mogen providers geen Huawei-apparatuur meer kopen. Ze hebben vervolgens tot 2027 de tijd om alle 5G-apparatuur van de Chinese fabrikant uit hun netwerken te verwijderen. Over Huawei-apparatuur in 3G- en 4G-netwerken, is niets gezegd.  

De ommezwaai hing al weken in de lucht. Als directe aanleiding wordt gewezen naar een sanctie tegen Huawei die de VS in mei aankondigde. Deze verbiedt buitenlandse bedrijven om zonder licentie chips voor Huawei te produceren met apparatuur en software van Amerikaanse makelij.  


De draai werd bekendgemaakt door minister Dowden van Digitale Zaken. In een toelichting in het Britse Lagerhuis noemde hij de sanctie een "significante verandering". Betrokkenheid van Huawei brengt volgens de regering te grote risico's met zich mee.  


Dowden wees ook op de nadelen: "Dit vertraagt de uitrol van 5G in ons land." De minister denkt dat die vertraging twee tot drie jaar is, dat is inclusief het eerdere besluit van januari, en tot twee miljard pond kan gaan kosten.

Onze Ambassadeurs