Veehouder: 'Melk moet 10 cent per liter duurder worden'

Geschreven door Redactie
Veehouder: 'Melk moet 10 cent per liter duurder worden'

Boeren protesteren doorlopend tegen de nieuwe veevoerregel, maar ze blokkeren ook distributiecentra en supermarkten. Ze doen dat omdat ze vinden dat de melkprijs, die ze van supermarkten krijgen, veel te laag is én omdat vleesproducenten uit het buitenland volgens hen voorrang krijgen. 


Volgens veehouder en akkerbouwer Maarten Burgmans uit Dronten is de melk al decennia lang te goedkoop. "De melkprijs is al zo'n jaar of dertig gelijk gebleven. Er is inflatie, een hogere kostprijs en er worden meer eisen aan het voedsel gesteld. Dus onder aan de streep blijft er steeds minder over." 


De boeren krijgen op dit moment 30 cent per liter voor hun melk. Om de komende jaren het hoofd boven water te houden moet er volgens Burgmans minimaal 10 cent per liter bij. "Een liter melk in de supermarkt kost rond de 85 cent dus dat is een behoorlijk verschil met de dertig cent die wij ervoor krijgen." 


Burgmans begrijpt heel goed waarom veel collega's woensdag weer de straat op gaan. "We vechten voor ons bestaan. We willen een stukje toekomstperspectief. Regels zijn er altijd geweest en die zullen er ook blijven maar je wilt wel een beetje weten welke kant het opgaat."

Onze Ambassadeurs