Ziekenhuizen Lelystad en Harderwijk staan geen eigen mondkapjes toe

Geschreven door Redactie
Ziekenhuizen Lelystad en Harderwijk staan geen eigen mondkapjes toe

Het St Jansdal in Lelystad en Harderwijk wil niet dat mensen een eigen mondkapje dragen in het ziekenhuis. Dat bevestigt een woordvoerder van het ziekenhuis.

Bezoekers en patiënten van St Jansdal worden eerst gescreend voor ze naar binnen mogen. Mensen krijgen daarbij de vraag of ze corona-gerelateerde klachten hebben. Wie bijvoorbeeld verkouden is, krijgt dan van het ziekenhuis zelf een mondneusmasker. Wie een eigen mondkapje draagt, moet die afzetten. Is er iemand die het eigen mondkapje niet af wil zetten, wordt er per geval bekeken hoe daarmee omgegaan wordt.

De mondneusmaskers die het ziekenhuis uitdeelt, zijn voor medewerkers een herkenningspunt, zo laat het ziekenhuis weten. Zo is makkelijk te zien wie er corona-gerelateerde klachten heeft. "Als we andere mondkapjes toestaan, verdwijnt die scheidslijn", aldus de woordvoerder tegenover de regionale omroep. "Daarnaast vergroten mondkapjes het gevoel van onveiligheid in het ziekenhuis. Dus daar moeten we helaas heel strikt in zijn."

De GGD bemoeit zich niet met het protocol van St Jansdal. De instelling reageerde als volgt: "De GGD gaat niet over het beleid van het ziekenhuis. Dat valt onder hun eigen infectieziektepreventiebeleid. Er is in Nederland geen algemeen beleid voor het dragen van mondkapjes, behalve in het OV."

Onze Ambassadeurs