Wat moet je doen als je in een stroming terechtkomt?
Deze maand kwamen twee kinderen om het leven doordat ze tijdens het zwemmen in een zeestroming terechtkwamen.
Hoe voorkom je dat je in een stroming terechtkomt en wat kun je het beste doen als je erin zit?
De kustwacht raadt sowieso aan niet te gaan zwemmen als je dat niet gewend bent, niet alleen de zee in te gaan en niet verder de zee in te gaan dan waar je kunt staan.
Er zijn verschillende soorten stromingen op zee waarin je kunt terechtkomen. Vooral muien zijn gevaarlijk. Dat zijn openingen tussen zandbanken waartussen het zeewater bij laagwater met veel kracht terug in de zee stroomt.
De stroming van een mui is zo sterk dat er niet tegenop te zwemmen valt. Als je in een mui terechtkomt, laat je meevoeren met de stroming. Dieper in zee wordt de stroming minder sterk en kun je schuin naar de kant zwemmen.
De wind kan ook zorgen voor een verraderlijke stroming op zee. Bij wind vanaf zee ontstaat er een bovenstroom naar het land, maar is er nog een onderstroom naar zee. Als je in die onderstroom terechtkomt, kun je jezelf proberen af te zetten tegen de bodem. Zo kom je weer in de bovenstroming die je naar land kan brengen.
Bij het zien van een drenkeling raadt Reddingsbrigade Nederland aan eerst 112 te bellen en dan pas te overwegen het water in te gaan. Pas als het echt niet anders kan en je fit genoeg bent, is het aan te raden om het water in te gaan.