Besluiteloosheid leidde tot massale vissterfte Oostvaardersplassen

Geschreven door Redactie
Besluiteloosheid leidde tot massale vissterfte Oostvaardersplassen

Bureaucratie werd ruim 60.000 vissen in de Oostvaardersplassen in de zomer van 2019 fataal. Dat blijkt uit stukken die openbaar zijn geworden door een Wob-verzoek van Omroep Flevoland.

Begin juli 2019 kreeg de provincie al de eerste waarschuwingen over de massale vissterfte in de Oostvaardersplassen door de hitte. De provincie beweert dat de vissterfte een natuurlijk fenomeen was en ze er alles aan heeft gedaan om dit te voorkomen. Maar uit de stukken blijkt dat door wekenlang intern overleg, vergunningsaanvragen en regelgeving de oplossing te laat kwam.


Eind juli was er een vergevorderd reddingsplan voor de vissen. Op het laatste moment heeft de zogenoemde stuurgroep daar de stekker uit getrokken, omdat er niets tot weinig meer te redden viel. In die stuurgroep zitten Staatsbosbeheer, het Waterschap Zuiderzeeland en de provincie Flevoland. 


In het laatste weekend van juli was het extreem warm waardoor veel vissen dood gingen in het westelijk deel van de Oostvaardersplassen. In dat deel was sinds oktober 2018 de 'moeras-reset' aan de gang. De provincie Flevoland wil het waterpeil daar verlagen voor een periode van 3 à 4 jaar. De reset moet zorgen voor meer riet. Dit is goed voor vogels. 


Vanwege de verlaging van het waterpeil was het de bedoeling de karpers in het najaar van 2019 te verplaatsen naar het Markermeer. Hier waren de vergunningen en planningen op afgestemd. Vanwege de warme zomers van 2018 en 2019 zakte het waterpeil sneller dan verwacht. Hierdoor gingen de vissen dood.

Onze Ambassadeurs