Werk aan natuurvriendelijke oevers langs de Zwolse Vaart

Geschreven door Redactie
Werk aan natuurvriendelijke oevers langs de Zwolse Vaart

De provincie Flevoland begint 1 september met werkzaamheden aan de oevers van de Zwolse Vaart.

Volgens de beheerder moet het watersysteem van Noordoostpolder aangepakt worden om te kunnen voldoen aan eisen op het gebied van ecologie en klimaatverandering.

Daarom worden de sloten, tochten en vaarten in Noordoostpolder natuurvriendelijk ingericht. Ook de oevers van de Zwolse Vaart worden natuurvriendelijk gemaakt. Dat wil zeggen dat onder meer de houten en betonnen damwanden verwijderd of verlaagd worden. Ook worden er op verschillende plekken ondiepe waterzones gemaakt, die ideaal zijn voor waterplanten.

Verder wordt overtollig riet verwijderd bij zogenoemde uittreedplaatsen voor dieren. Die kunnen daardoor makkelijker in en uit het water komen. De provincie hoopt dat de waterkwaliteit zo verbeterd wordt.

De werkzaamheden vinden vooral plaats vanaf het water, zodat volgens de provincie de hinder zo klein mogelijk is. De provincie gaat aan de slag tussen Marknesse en de Voorstersluis. Tussen Emmeloord en de Voorstertocht wordt alleen aan de noordzijde gewerkt. Tussen de Voorstertocht en Voorstersluis wordt de oever aan beide kanten aangepakt. De werkzaamheden moeten rond april volgend jaar klaar zijn.

In 2015 werkte de provincie ook al aan natuurvriendelijke oevers bij de Zwolse Vaart. Toen werden de oevers bij het Voorsterbos aangepakt.

Ook in andere delen van de provincie wordt hard gewerkt op en rondom het water. Het Waterschap Zuiderzeeland heeft woensdag bekend gemaakt in Dronten, Lelystad en Nagele aan de slag te zijn met natuurvriendelijke oevers.

Onze Ambassadeurs