Brandweer mag niet op eigen houtje Oostvaardersplassen in

Geschreven door Redactie
Brandweer mag niet op eigen houtje Oostvaardersplassen in

Bij een melding mag de brandweer alléén de Oostvaardersplassen in als er iemand van Staatsbosbeheer bij is.

Dat zegt Joke Bijl van Staatsbosbeheer na een reddingsactie van een konikpaard zondagochtend.

Het dier zat vast in de modder. De brandweer was pas na drie kwartier ter plaatse. Volgens een woordvoerder van de brandweer had de hulp binnen de wettelijke aanrijtijd geleverd kunnen worden, maar moest er worden gewacht tot er een boswachter was.

Volgens Joke Bijl heeft Staatsbosbeheer al jaren afspraken met hulpdiensten. Zo kunnen brandweer, politie en ambulance het gebied in onder begeleiding van een medewerker van de natuurorganisatie. Een boswachter kent het gebied beter. Bovendien zorgt de begeleiding van Staatsbosbeheer er voor dat er rekening wordt gehouden met de aanwezige dieren.

In zeer urgente gevallen kunnen hulpdiensten volgens Bijl zelfstandig de Oostvaardersplassen in. Als iemand door het ijs zakt moeten hulpdiensten direct handelen zonder tussenkomst van Staatsbosbeheer, zegt Bijl. De afspraken tussen de natuurorganisatie en hulpdiensten zouden ook gelden voor andere natuurgebieden in Nederland.

De PVV in Provinciale Staten is van plan vragen te stellen aan het college van gedeputeerde Staten over deze kwestie. Volgens Statenlid Willem Boutkan vond de reddingsactie in het Oostvaardersveld plaats. Dat is een gebied dat openbaar toegankelijk is. De brandweer had volgens de PVV niet hoeven te wachten op een medewerker van Staatsbosbeheer.

Onze Ambassadeurs