Wisselende reacties op nieuwe fotofunctie van afval-app

Geschreven door Redactie
Wisselende reacties op nieuwe fotofunctie van afval-app

De afval-app van HVC heeft een handige nieuwe functie. Je kunt met de scan of een foto te weten komen in welke bak je afval moet gooien.

De meeste mensen kennen het nieuwe hulpmiddel nog niet en de reacties zijn dan ook wisselend. Ouderen bij de vuilcontainers in Zeewolde hebben er niet zo veel mee, jonge mensen vinden de nieuwe functie best handig.


Verpakkingen scannen met een app, zodat je precies weet in welke afvalbak je ze moet gooien. Je weet zodoende zonder twijfel of iets in de plasticcontainer moet of toch bij het restafval. Afvalinzamelaar HVC heeft zo'n app gemaakt, waarmee je de barcode van een product kunt scannen of fotograferen. Binnen enkele seconden krijg je bericht via de app.


"Een pizzadoos is van karton, maar de pizza zit in plastic", zegt een oudere meneer. "Dus kan het karton in de papier afvalbak en het plastic bij het plastic." Hij heeft de app niet nodig, want ziet zelf wel in welke container de troep moet. Een andere oudere man vindt dat we ons veel te druk maken. "Zo'n pizzadoos doe ik gewoon bij het papier." Over het plastic dat er vaak ook bij zit, zegt hij: "De gemeente mag ook wel wat doen."


'Ik vind het maar onzin'

Veel mensen gooien alles wel keurig in de goede container. Een mevrouw vindt de uitbreiding van de afval-app van HVC met cameraatje en scanner handig. "Ik twijfel soms wel waar de vuilnis in moet. Chipszakken en koffieverpakkingen bijvoorbeeld. Ik weet niet wat ik er mee moet doen." Ze hoopt dat de nieuwe scan- en foto-functie uitkomst biedt. Een oudere man vindt het maar onzin. Er zijn al zo veel apps. "Ik word gek van dat appen, appen, appen", lacht hij.


Bloempotten tussen GFT-afval

Toch is de app nodig, zegt Vibeke Helder van HVC, omdat er in de praktijk vaak nog verwarring is wat in welke bak moet. Zo vindt HVC bijvoorbeeld bloempotten tussen het GFT-afval en bestaat het restafval voor een derde uit etensresten. Er zijn ontelbare barcodes en die worden nog niet allemaal door de app herkend, maar de meeste wel, volgens Helder.

Onze Ambassadeurs