Cameratoezicht in strijd tegen vuurwerkoverlast

Geschreven door Redactie
Cameratoezicht in strijd tegen vuurwerkoverlast

De burgemeester van Zeewolde gaat cameratoezicht instellen op twee plekken in het dorp. Met de maatregel hopen de gemeente en de politie de voortdurende vuurwerkoverlast de kop in te drukken.

Sinds het voorjaar zijn er geregeld knallen te horen en volgens de gemeente nam het aantal incidenten vorige maand flink toe. Tot nu toe heeft de politie daar geen verdachten voor kunnen aanhouden.


De camera's zijn gericht op de omgeving van het Kluunpad, bij de skatebaan en het al tijden gesloten jongerencentrum The Basement. De andere toezichtslocatie is in de omgeving van een voetbalpleintje aan de Saffier, in de woonwijk Horsterveld. 


De gemeente, politie en het Openbaar Ministerie hebben eind vorige maand overleg gehad over de vuurwerkoverlast. Daarna is besloten tot cameratoezicht voor deze locaties. Beide plekken staan in Zeewolde bekend als ontmoetingsplek voor jongeren. 


Of de camera's er komen te hangen om de pakkans te vergroten, of juist om te voorkomen dat er meer vuurwerk-incidenten plaatsvinden, is niet duidelijk. In een schriftelijke toelichting op het besluit staat dat het toezicht het veiligheidsgevoel zal verhogen en er een preventieve werking van uit gaat. Maar op een interviewverzoek van Omroep Flevoland over het cameratoezicht wil de gemeente niet ingaan, omdat men 'geen ruchtbaarheid' wil geven aan de precieze locaties van de camera's. 


Een woordvoerder van de gemeente laat wel weten dat de camera's er al even hebben gehangen om het beeld te testen. Ook worden er in de bewuste gebieden bordjes geplaatst die duidelijk maken dat er sprake is van cameratoezicht. 


Het cameratoezicht geldt voor maximaal drie maanden. Als burgemeester Gerrit Jan Gorter het toezicht daarna wil voortzetten, moet er opnieuw een besluit worden genomen.

Onze Ambassadeurs