Agenten krijgen nog dit jaar bodycams

Geschreven door Redactie
Agenten krijgen nog dit jaar bodycams

Politieagenten in Flevoland worden nog dit jaar uitgerust met bodycams. De camera's die op het uniform worden gedragen komen beschikbaar voor agenten van de basisteams en ook voor bikers, hondengeleiders en agenten op het water.

Midden-Nederland behoort tot de eerste politie-eenheden die de camera's in gebruik gaan nemen. De politie startte in 2017 in onder meer Almere en Lelystad een proef met het gebruik van bodycams. Daaruit bleek dat de apparaten een waardevolle toevoeging zijn bij het politiewerk.

Gebruik van de camera's kan het de-escalerende effect van het optreden van agenten versterken. Politiemedewerkers die een bodycam dragen voelen zich ook veiliger. Het gebruik van bodycams zou ook tot minder agressie en geweld tegen agenten leiden.


Uit de proef is gebleken dat mensen die onder invloed zijn of stress ervaren, heel anders kunnen reageren als de bodycam wordt ingezet. Agenten moeten dus goed kunnen inschatten wanneer het maken van opnamen helpt en wanneer niet. Ze krijgen daar begeleiding in. Agenten moeten kenbaar maken dat ze de camera inschakelen. 

De bodycams worden gebruikt op de openbare weg en in openbare gebouwen. Er wordt niet in woningen of op besloten erven gefilmd, tenzij er sprake is van een noodsituatie, of een aanhouding op heterdaad. Alle bodycam-beelden en audio-opnamen vallen onder de Wet politiegegevens. 

Onze Ambassadeurs