Sterftecijfers sinds september aanzienlijk hoger dan vorig jaar

Geschreven door Redactie
Sterftecijfers sinds september aanzienlijk hoger dan vorig jaar

Tijdens de tweede coronagolf, die sinds september aan de gang is, overlijden meer mensen dan in dezelfde periode vorig jaar.

Vorige week overleden 63 Flevolanders tegenover 47 sterfgevallen in dezelfde week van vorig jaar. Ook in week 45 stierven fors meer mensen dan een jaar eerder: 61 in 2020 om 37 in 2019.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) neemt het aantal overledenen in de winter altijd toe, maar alsnog zijn de aantallen hoger dan verwacht voor deze periode. Het CBS kijkt niet naar de oorzaak van overlijden maar aangenomen mag worden dat COVID-19 van invloed is geweest.

Sinds begin september ligt het aantal doden in Nederland structureel hoger dan vorig jaar. Het verschil met 2019 was het grootst in week 44: in die week stierven ruim 800 meer Nederlanders dan in dezelfde week een jaar eerder. In de CBS-cijfers is het aantal sterfgevallen tijdens de eerste coronagolf nog duidelijker te zien. Wel duurt de huidige coronagolf inmiddels langer dan de eerste. Ook zijn extra sterfgevallen door de hittegolf in augustus van dit jaar terug te zien in de cijfers.



Onze Ambassadeurs