Financiering windpark SwifterwinT rond

Geschreven door Redactie
Financiering windpark SwifterwinT rond

Windpark SwifterwinT op Land heeft de financiering eindelijk rond. Vijf partijen in binnen- en buitenland geven het project een lening voor 37 windmolens op land in Dronten en Lelystad. 


Nu de financiering rond is, kan begonnen worden met de bouw. De turbines komen van leverancier Vestas, en hebben een vermogen van 5,6 megawatt. De windmolens gaan genoeg groene stroom produceren voor het totale elektriciteitsverbruik van ongeveer 275.000 huishoudens. Er komt ook een onderstation en er wordt een aansluiting op het landelijke elektriciteitsnetwerk gebouwd. 


De leningen worden verstrekt door Rabobank, ABN AMRO Bank, Nederlandse Waterschapsbank, Landesbank Baden-Württemberg en Sumitomo Mitsui Banking Corporation. Deze banken zullen het windpark langdurig financieren. Verder hebben ook de certificaathouders van SwifterwinT op Land B.V. geïnvesteerd in het nieuwe windpark. In oktober werd daarnaast voor tien miljoen euro aan obligaties uitgeschreven. 


Directeur van SwifterwinT B.V. Stephan de Clerck is heel blij met de nieuwe stap in het proces. "Daarmee is onze ambitie om in dit gedeelte van Flevoland een windpark van ons allemaal, voor ons allemaal te realiseren, een belangrijke stap dichterbij gekomen. En kunnen we in het nieuwe jaar starten met de bouwwerkzaamheden." 


Wanneer dat precies gaat gebeuren, is nog niet bekend. De organisatie belooft omwonenden daarvan op de hoogte te houden, zodat eventuele hinder zo veel mogelijk beperkt kan worden. Het windpark moet begin 2023 klaar zijn.

Onze Ambassadeurs