Fruithal Smits uit Zeewolde is Fruitteler van het Jaar

Geschreven door Redactie
Fruithal Smits uit Zeewolde is Fruitteler van het Jaar

Fruithal Smits, één van de fruitteelbedrijven van het eerste uur in Zeewolde, is uitgeroepen tot Fruitteeltonline Fruitteler van het Jaar 2020. De onderscheiding werd maandag 21 december door Fruitteeltonline aan een dolgelukkige Nicole Smits uitgereikt “Dit geeft ons als boerderij vertrouwen, energie en kracht om verder te gaan met hetgeen waar we mee bezig zijn”, zei Nicole. 


Met de verkiezing van Fruithal Smits gaat de begeerde titel naar een ondernemer die echt nieuwe wegen inslaat en dat wordt door velen in de sector gezien en gewaardeerd. Nicole: “Het is een hele eer om door je collega fruittelers op deze wijze gewaardeerd te worden.” 


Al vanaf 1968 teelt de familie Smits appels. Opa en oma en vader Antoon kwamen in 1982 vanuit Dronten naar de boerderij aan de Sterappellaan in Zeewolde. Hier startten ze met de teelt van appels. Vanaf 1988 raakte moeder José ook betrokken bij het Fruitteeltbedrijf. Roy en Nicole (broer en zus) runnen samen met hun ouders het bedrijf en zetten hun visie voort. Zij telen nu op milieuvriendelijke en duurzame wijze appels, peren, aardbeien, kersen en pruimen. In de succesvolle boerderijwinkel worden de eigen producten en een uitgebreid assortiment aan streekproducten verkocht. In het kader van ‘Koop Lokaal’ raakte de winkel in de coronacrisis in trek bij een breed publiek uit de wijde omgeving. 


Nicole heeft een passie voor haar vak en zet zich daadkrachtig in voor een duurzame toekomst. Zij is één van de initiatiefnemers van Flevofood, de netwerkvereniging van en voor Flevolandse voedselbedrijven. Vanuit het bestuur van deze organisatie werkte zij mee aan de Flevour Box, die uit noodzaak aan het begin van de coronacrisis is ontstaan. Met deze box worden lokale producten aangeboden. Daarmee stimuleert Flevofood de zogenaamde ‘Korte Keten’, waarbij het voedsel van de boer zonder veel tussenkomst direct naar de consument gaat. Dat geeft de verduurzaming van onze landbouw een zet in de goede richting. 



Onze Ambassadeurs