Urker vissers mijden voorlopig Britse wateren na Brexit

Geschreven door Redactie
Urker vissers mijden voorlopig Britse wateren na Brexit

In de eerste week na de Brexit mijden Urker vissers de Britse delen van de Noordzee. Hoewel de Britten per 1 januari 2021 zeggenschap hebben over de Britse wateren, is er officieel een overgangsperiode van 5,5 jaar waarbij Europese- en Britse vissers in elkaars water mogen vissen.

Toch mijden Urker kotters deze wateren voorlopig omdat sommige Britse regels niet even duidelijk zijn. 

Een van deze Urker vissers is Jan de Boer van de UK33. Hij vaart bewust niet door het Britse deel van de Noordzee. "Je durft er gewoon niet meer te vissen. Bang dat je wordt opgebracht en naar een Britse haven moet varen voor pietluttige dingetjes." Het gevolg hiervan is volgens De Boer dat veel kotters in een klein gebied vissen. 


Voor de zekerheid maakt visser Jan de Boer deze week dus maar even een pas op de plaats. "Alle regels om in het Engelse gebied te vissen zijn nog niet helemaal duidelijk, maar ik ben bang dat het een pesterij door de Engelsen wordt." 


Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond laat weten dat het nog niet zo is dat de Engelse controleurs het Nederlandse schippers onmogelijk gemaakt hebben. Hem is niets bekend van incidenten.

Onze Ambassadeurs