Meer voedsel uit Flevoland voor Amsterdam

Geschreven door Redactie
Meer voedsel uit Flevoland voor Amsterdam

Wat is er nou écht nodig om bijvoorbeeld een wortel van Flevoland naar Amsterdam te krijgen met zo min mogelijk uitstoot? Het antwoord heeft op zich laten wachten, maar inmiddels is er een onderzoek opgestart hoe de logistiek rond de regio Amsterdam zo efficiënt mogelijk georganiseerd kan worden.

Lokale voedselsystemen, oftewel korte voedselketens, worden vaak opgezet met als doelstelling de CO2 uitstoot te verminderen. In de praktijk blijkt dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Nieuwe, korte voedselketens kunnen in de beginfase zelfs voor meer logistieke bewegingen in de stad zorgen. De afgelopen jaren is er door verschillende ondernemers veel kennis opgedaan over schone en efficiënte logistiek in de korte keten. De bundeling van deze kennis en het faciliteren van samenwerking tussen deze partijen kan leiden tot een doorbraak in het opzetten van duurzame, regionale voedselsystemen.

Daarom heeft een breed consortium van ondernemers, boerenorganisaties en kennisinstellingen, bestaande uit Amped, Local2Local, Taskforce Korte Keten, vereniging Flevofood, Boeren voor Buren, de provincie Flevoland, Foodlogica, Rabobank, Makro, en de TU/e, de handen ineen geslagen. Doelstelling van het project is de logistieke puzzel rond de stad op te lossen en een blauwdruk te leveren waarmee regio’s zelf efficiënte en schone korte voedselketens kunnen opzetten. Uiteindelijk moet dit leiden tot regionale voedselketens met een lagere CO2 footprint, betere beschikbaarheid van lokale producten voor de consument, betere samenwerking binnen de keten en een betere prijs voor de boer. In deze januarimaand  worden de resultaten opgeleverd.


Vereniging Flevofood is van mening dat de transitie naar een sterk lokaal voedselsysteem alleen samen gemaakt kan worden. “Daarom maken we deel uit van dit onderzoeksproject. Flevoland is immers de groentetuin van Europa. We verwachten dat door dit project een stap wordt gezet richting een lokale korte voedselketen waarmee we in potentie 4 miljoen monden kunnen voeden.” 



Onze Ambassadeurs