Leerlingen starten petitie om schoolexamens te schrappen
Drie Flevolandse eindexamenleerlingen zijn een petitie gestart om de centrale eindexamens van 2021 te schrappen. De leerlingen vinden dat ze door de gevolgen van de coronacrisis onvoldoende voorbereid zijn op de eindtoetsen. "En we horen van veel jongeren dat er twijfels over zijn", aldus de drie.
De petitie is gestart door de 17-jarige Noa en de 19 jaar oude Dilay uit Almere, en Pieter-Hein van 18 uit Urk. "Door de coronacrisis bouwen we een achterstand op. Dat ligt niet aan de school, die doet alles wat binnen de maatregelen van de regering mag.
Maar door de maatregelen is een achterstand onvermijdelijk", leggen de 6-VWO'ers uit. Vanwege corona is er bijvoorbeeld minder fysiek les en ontstaat er soms verwarring over of toetsen wel of niet doorgaan. Ook is er veel verschil tussen de scholen, hebben ze gemerkt. "Als er op een school veel coronabesmettingen zijn, moet die dicht. Die leerlingen hebben het dan meteen weer een stuk moeilijker dan de jongeren die wel nog naar school mogen."
Er gaat al een petitie rond van scholieren die handtekeningen ophalen om in gesprek te kunnen gaan met minister Slob, maar dat vinden de Flevolanders niet ver genoeg gaan. In plaats van de centrale examens, zien de Flevolanders liever een optionele RV-toets: een Resultaat Verbeteringstoets. De toetsen die verspreid over het jaar in de aanloop naar de examens gehouden moeten worden, zijn wel gewoon afgehandeld. "De RV-toets is dan een mooi alternatief voor leerlingen die hun cijfer nog op willen halen. Dat ze in ieder geval wel die optie hebben. En dat er dan tot en met mei onderwijs gegeven wordt zodat iedereen wel goed de stof beheerst en goed voorbereid aan de vervolgopleiding begint."
De leerlingen zijn de petitie gestart om het probleem onder de aandacht te krijgen, en hopen uiteindelijk genoeg handtekeningen op te halen om het afschaffen van de examens in de Tweede Kamer besproken te krijgen.
Rector Doeke-Jan Renema van het Baken Park Lyceum laat weten dat hij de petitie van zijn leerlingen toejuicht. Hoewel zijn school het onderwijs tijdens de coronaperiode zou goed mogelijk probeert te laten doorgaan, noemt Renema het goed dat zijn leerlingen hun stem laten spreken en invloed proberen uit te oefenen. De rector zegt de zorgen van zijn leerlingen over de eindexamens in de breedste zin van het woord te delen.